ORGANİK SOĞAN SARIMSAK İÇİN HAYDİ BAHÇEYE

Haberin Devamı

ORGANİK SOĞAN –SARIMSAK İÇİN HAYDİ BAHÇEYE

Mutfağımızın olmazsa olmazları binbir derde deva olana soğan ve sarımsağı bahçelerimizde balkonlarımızda yetiştirmeye ne dersiniz .Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren damar temizleyen,kalp ritmini düzenleyen, tansiyon ritmini ayarlayan , sinir hastalıklarına çare olan bu iki sebzeyi/bitkiyi mutfağımızdan eksik etmeyelim.İşte Soğan ve sarımsağın yetişme istekleri ;

SOĞAN ın istekleri; Soğan üretiminde yazlık ve kışlık üretim olmak üzere ikiye ayrılır.Yazlık soğanlar açık renkli olup daha suludur. Kışlık soğanlar ise daha çok dayanıklıdır. Sert kokulu, koyu renklidir. Yetişmesi mevsim yağmurları ile oluşur. Ülkemizde soğan genellikle 3 yıllık olmakta ilk yıl tohumdan arpacık, diğer yıl arpacıktan soğan ve daha sonra tekrar tohum yetişmektedir. Soğan yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir.Ortalama 12-15 derece sıcaklıktan hoşlanır ama soğan gelişmeye başladıkça daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyar.Soğan geçirgen,nemli,humuslu toprakları çok sever.Üretimi tohum veya arpacık soğanı ile üretilir.tohumla üretimde kısa gün tohumunda eylül ayından ekim ayının sonuna kadar toprağa ekilmelidir,Uzun gün tohumları ise ocak ayından mart ayına kadar ekilebilinir.Arpacık soğanı ile üretim ise şubat mart aylarında yapılmalı ve iki soğan arası 10 cm olmalıdır.Tohumdan Ektiğiniz soğanlar 5-6 ay içerisinde olgunlaşır.üst kısmının yeşilliğinin kuruması ile birlikte alt kısmının topraktan çıkarılma zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.Topraktan çıkardığınız soğanları 1 gün güneşte bekletin.

Ya da en basit yöntem evimizde bulunan teneke yağ veya yicek kaplarına bol gübreli ve geçirgen toprağı koyun,elinizde bulunan soğanları başları yukarı bakacak şekilde toprağa gömün,üstüne 3-4 cm toprak örtün ve bol sulayın,bahçenizin güneşi yerine koyun,4 haftadan sonra hoş ve güzel kokulu yeşil soğanlar elde edersiniz.

SARIMSAK ın istekleri;Sonbahar mevsimi sarımsak ekimi için en ideal zamandır. Sonbaharda ekilen sarımak ilkbaharda gelişir yaz mevsiminde toplanmaya başlanır.Sarımsak killi,humuslu ve zengin toprakları sever.Evinizde bulunan sarımsağı diş diş ayırın,kabuklarını soymayın.Uygun bir toprak alanınıza her bir ekim aralığınızı15 cm derinliği ise 5-10 cm olacak şekilde dikin.Dişlerin kök ucları aşağıya gelecektir.Dişleri yerleştirdiğiniz alana üzerlerini kaplayacak şekilde kumlu ,çürüntülü toprak karışımı ile kaplayın ve ardından sulayın.Ortalama 6-8 hafta sonra filizlenmeye başlar.Sarımsakları küçük bir çapa yardımı ile dikkatli bir şekilde topraktan çıkarın.Sarımsakların olgunlaşmasını üst kısmının sarımsı kahverengi bir renk aldığını görerek anlarsınız.

Ortalama 8 hafta zaman zarfında sarımsak dişlerinin filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Kış süresince sarımsakların dışarıdan büyümesi duracaktır ama bu sürede toprak altında sarımsakların köklenme ve her bir dişin birer yumruya dönüşme süreci devam edecektir. Sarımsakların dışarıda büyüme işlemi ilkbaharla birlikte yeniden başlayacaktır. Sarımsakları 3-4 demet halinde yüksek yerlere asarak kurutup kullanabilirsiniz.

AFİYET OLSUN…….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////////PEYZAJ MİMARI