NİSAN AYINDA BAHÇEDE YAPILMASI GEREKEN İŞLER
Bahar mevsiminin tüm güzelliklerini şu aralar güneşiyle,havasıyla doya doya yaşamaktayız.Şimdi bahçe zamanı; şimdi bahçede oturup bu güzel bahar mevsimini yaşama zamanı.Ama bu güzel anları bakımlı bir bahçede yaşamak gerekir ki bahar mevsiminin tadı çıksın.HAYDİ!.......Eldivenlerimizi,çapamızı,makasımızı,ilacımızı,gübremizi….. alalım ve doğru bahçemize gidelim……Şimdi Sırasıyla bahçemizde şu işlemleri yapalım;
· Eğer Kış boyunca Bahçenizde hiçbir çalışma yapmadıysanız, Bitkilerinizin soğuklardan zarar görmüş kısımlarını Temiz bir bahçe makası ile budayın;kesimi eğri şekilde kesin ve kesme işlemi bittikten sonra makasınızı temizleyin.
· Bahçenizde konifer türden bitkileriniz(limoni selvi,mazı..) var ise veya şimşir,ligustrum bitkilerinizi yine bu ayda form budaması yaparak bitkinizi rahatlatıp kolay büyümesini sağlarsınız.
· Bahçe de gülleriniz var ise şuan yeni tomurcuk vermiş olmalı ,taze yeni yaprak çıkmış olmalı..Bu güzelliği Maalesef böcekler ve mantar çok sever.İşte güllerinizin zarar görmemesi için Fidanlıklardan fungusit ve insektisit ileçları almalısınız.Uygun ölçeklerde ikisini karıştırıp güllerinize 15- gün aralarla ilaçlamanız gerekmektedir.
· Meyva ağaçlarınız var ise yine onlarıda aynı şekilde ilaçlamanız gerekmektedir.Fidanlıklarda veya zirai ilaç satan yerlerde meyva ağacınızın çeşidini ve durumunu söyleyerek ilaç almalısınız.Bu ay mantar ilacı uygulamanız gerekmektedir.10-15 gün aralarla meyva ağaçlarınızı sabah erken saatlerde veya akşam güneş battıktan sonra yapmalısınız ve maskenizi takmayı unutmayın.İlaçlamayı rüzgarlı ve yağmurlu havada yapmayın.
· Bahçenizde üretim yapmak değişik tadlar almak isterseniz bu ay sonuna kadar kalem aşısı uygulayarak bitkilerinize ,değişik türler oluşturabilirsiniz.Özellikle meyva ağaçları ve güllerde muhteşem sonuçlar alabilirsiniz.Aşılama konusunda mutlaka uzman kişilerden yardım alınız.
· Pergolanızın yanına veya oturma gruplarınızın yanına veya bahçenizde çıplak kalan yerlere,ağaç altlarına çicekli bitkiler dikin.Şuan begonya,petunya,sardunya,cam güzeli,papatya……gibi birçok türleri fidanlıklarda ve bitki satan marketlerde bulabilirsiniz.Bu türler size yaz sonuna kadar çicekli yüzlerini gösterecektir.
· Sarmaşıklarınızın kurumuş ve zarar görmüş kısımlarını kesin ,uzamış dallarını destek çubuklarına dolayın.Bu işleri yaparken yeni çıkan yapraklarına ve çiceklerine zarar vermeyin.
· Bahçe toprağınızı çapa yardımı ile karıştırarak havalandırın.
· Toprağınız eski ise torf,kil ve kum ile tazeleyin.Mutlaka organik gübrelerle toprağınızı tazeleyin .Metrekareye 30-40 gr serpin ve toprağınızı karıştırın ardından sabah veya akşam üstü bolca sulayın.
· Sebze yetiştirmekten hoşlanıyorsanız bahçenizin uygun bir kısmını sebze bahçesi olarak ayırın ve salatalığınızı ,domatesinizi,biberinizi yetiştirin.Fidelerini şuan he ryerde rahatlıkla bulabilirsiniz.Salatalık hızlı gelişim gösterdiğinden onu geniş bir mekana dikin.
· Yaprakları ve ölü çimenleri çim alanlarınızdan uzaklaştırın.
· Çimlerinizi inorganik gübre ile gübreleyin ve çim için mantar ilaçları ile ilaçlayın.
· Çimlerinizi bu aydan itibaren düzenli bir şekilde biçin. Çim biçme makinanızı mutlaka işlerinizi bitirdikten sonra temizleyin,yoksa çimlerinizde varsa mantari hastalık ;çabuk yayılmasını sağlar.
· Çimleriniz için otomatik sulama sistemi varsa saatini ve sulama sitilini kontrol edin ve günlük çim sulama saatlerini belirleyin.
· Artık bahçenizi Toprağınızın durumuna göre / sıcaklığa göre Sabah erken saatlerde veya akşam üstü sulayın.
KOLAY GELSİN…….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ
PEYZAJ MİMARI