Yapraklarının gösterişliğiyle ve büyüklüğüyle tüm dekorlarda (kağıt desenlerinde, havlu modellerinde, yastık kılıf modellerinde….. ve tüm aranjman çalışmalarında kullanılan bu bitkiyi tanımaya ne dersiniz?
1- Aracea familyasında olup Latince ismi Monstera deliciosa’dır. Yaprakları parçalı görüntüsünden dolayı monstera (canavar) adını almıştır. Deve tabanı olarak da bilinen bu bitki tropikal yağmur ormanıbitkileri grubundadır.
2- Monstera bitkisinin 60 kadar türü vardır. Bitki 2,5 + metreye kadar uzayabilmektedir. Her daim yeşil olan bitkinin yaprakları gösterişli, iri ve parçalı yapıya sahiptir. Hava köklerine sahip bu bitki tırmanıcı özelliği nedeniyle mutlaka saksısında destek materyali olmalıdır.
3- Bitkinin beyaz çicekleri vardır. Yaz ortasında açmaktadır. Çicekleri yaprakları kadar gösterişli değildir. Sağlıklı gelişmiş bitkide kendine has meyve 1 yılda olgunlaşmaktadır.
.4- Bitki doğrudan güneş ışığı istemez. Dolaylı yollardan elde ettiği bol ışığı sever. Bulunduğu ortamda yoğun hava akımları istemez. Eğer hava akımlarına maruz kalırsa bitkinin yaprakları çabuk etkilenir ve zarar görür.
5- Bitki ev ortamında 15-25 derece oda sıcaklığında güzel gelişme göstermektedir. Düşük sıcaklıklarda bitki olumsuz şekilde etkilenmektedir. Monstera bitkisi nemi çok sevmektedir. Bitkinin bulunduğu ortam kuru ise mutlaka haftada 1-2 kez yapraklarına su püskürtülerek nem ihtiyacı karşılanmalıdır.
6- Monstera bitkisinin toprağı; kumlu, humuslu, gübreli, lifli karışımlı olmalıdır. Bulunduğu saksı geniş olmalıdır. Etrafında bitki olmamalıdır. Çünkü salaş büyüme göstermektedir. Bitkiye yılda 2-3 defa granüllü gübre verilebilinir.
7- Bitkiyi toprak kurudukça ve her tarafına eşit gelecek şekilde sulamaya özen gösterilmelidir. Düzenli sulama; bitkinin gelişiminde olumlu katkıda bulunur. Bitkinin budanmasıda çok kolaydır. Kuruyan yapraklarını saplarından keserek budamayı gerçekleştirin. Gövdesinde bulunan ve bitkinin nem ihtiyacını karşılayan hava köklerini kesmeyin.
8- Bitkide en sık görülen hastalık kök çürüklüğüdür. Bu nedenle sulama konusunda dikkatli olunmalıdır. Bir de yapraklarında kabuklu bit görülebilmektedir. Böyle bir durumda uygun insektisit ilaçlarıyla uygun koşullarda ilaçlama yapılmalıdır.
Bitkilerim sıcaklığı, güzelliği size huzur, mutluluk getirmesi dileğimle…………
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI