Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan ve içeriğinde bulunan vitamin, minerallerle nedeniyle her zaman sağlığımız için tercih ettiğimiz mandalina meyvesinin ağacının nasıl yetiştiğini ve özelliklerini öğrenmek ister misiniz? Haydi başlayalım o zaman!
-Latince ismi Citrus reticulata‘dır. Turunçgiller ailesindendir.
-Ilıman iklimleri çok seven mandalina ağaçları Ülkemizde daha çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyı kısımlarında rahatlıkla yetişmektedir.
-Nova, satsuma, ankor, klemantin, marisol, ortantik,kara, ovari gibi türleri de vardır. Bu çeşitlerin bazıları sıcağa çok dayanıklı olup bazıları ise soğuğa dayanıklıdır.
-Mandalina ağaçları yapraklarını dökmeyen her daim yeşil bir ağaçtır.
-Diğer turunçgiller ailesinden olan meyvelere göre mandalinalar daha az bakım istemektedir.
-Mandalina ağaçları gerek saksıda gerek toprakta rahatlıkla yetişmekte olup üretim şekline göre bodur ve sarkık olan çeşitleri de vardır.
-Mandalina ağaçlarına; şekil budaması, ürün geliştirme budaması ve hasat budamaları olarak 3 tip budama yapılmaktadır. Budamalar bitkinin fizyolojik gelişimine paralel olarak yapılmalıdır.
-Mandalina ağaçları yaz sonu sonbahar başlangıcında beyaz kokulu çiçekler açmaktadır. Çiçekler daha sonra meyveye dönüşür. Meyveler ilk önce yeşil olup gelişim aşamasında turuncumsu sarı rengini alır.
-Mandalina ağaçları çiçekli dönemdeyken kuvvetli rüzgarları sevmezler. Kuvvetli rüzgarlar ağacın çiçeklerinin dökülmesine ürün miktarının azalmasına neden olur.
-Yumuşak, kumlu, humuslu, torflu ve organik gübrece zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
-Mandalina ağaçları düzenli sulama ister. Yazın iki günde bir sulama yapılırken, kışın ise bu oran biraz daha azaltılmalıdır. Sulama özellikle ağacın meyveye durduğu zamanlarda düzenli yapılmalıdır.
-Mandalina ağaçlarında; kabuk biti, meyve çürüklüğü, mildöyü, kara leke, kolyoz , toprak kurdu….gibi hastalıklar görülmektedir. Hastalık görülür görülmez zararlının cinsine göre ilaçlama yapılmalıdır.
-Mandalina ağaçlarının meyvesinde birçok vitamin ve mineral barındırdığı için kış mevsiminde daha çok tercih edilir. Bağışıklığı güçlendirir ,vücuda enerji verir ve kalp sağlığını korur. Ayrıca cilde iyi geldiğinden kozmetik sektöründe de sıkça tercih edilmektedir.
BİTKİLERİN ENERJİSİ SİZE YEPYENİ MUTLULUKLAR GETİRMESİ DİLEĞİMLE….
Bir sonraki yazı ne olsun?...(haydi yazın)
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI