Merhabalar!!! merhabalar!!! Sizlere güzelliği ile ,faydaları ile, şifası ile aramızda bayağı popüler olan ‘’Limon Ağaçları ‘’ndan bahsetmek istiyorum. Limon ağaçları hem görüntüsü hem de yararlarıyla evlerimize sağlık getirir. Gelin bu Akdeniz bitkisini nasıl üretebiliriz? ve nasıl bakarız? sorularına cevaplar bulalım.
1- Öncelikle organik bir limon bulun. Boylamasına dilimleyin ve içindeki çekirdekleri çıkartın.
2- Çıkardığınız çekirdekleri bir peçete yardımı ile kurulayın.
3- Kuru olduğunuza emin olduktan sonra çekirdek kabuklarını steril bir bıçak yardımı ile temizleyin.
4- Kabuklarını temizlediğiniz çekirdekleri temiz ve ıslak bir peçeteye sararak yine temiz bir poşet içerisine yerleştirin.
5- Yerleştirme işlemini bitirdikten sonra ağzını kapatın ve 10-15 gün bekleyin.
6- Bekleme sonrasında filizlenme gördüyseniz çekirdekleri poşetten çıkartın ve torflu topraklı küçük bir saksıya ekmeye başlayın
7- Çekirdeklerin filizlenmiş kısımları toprak içerisinde kalacaktır.Unutmayın!!!
8- Ardından sulamanızı yapın. Güneşli ve sıcak bir ortama yerleştirdikten sonra gelişimini takip edin.
Yetiştirdiğiniz Limon ağacınızın sırada bakım işleri var. Öncelikle saksıdaki limon bitkinizi rüzgarsız bir yere alın. Sıcak ortamlarda muhafaza edin. İster evinizde ister bahçenizde rahatlıkla büyütebilirsiniz. Işıklı ortamlarda daha hızlı gelişme gösterdiğinden bahçede ise güneş ışığına, evde ise aydınlık bir yerde bulundurmasına dikkat edin.
Eğer fidanlıktan limon ağacı almak isterseniz saksının yeterli büyüklükte olup olmadığına dikkat edin. Saksının altında en az 3-4 delik olması gerekmektedir. Bitkinin üzerinde böcek,larva olup olmadığına bakın.Y apraklarında lekeler, delikler ve kahverengimsi siyah benekler varsa bu bitkiyi tercih etmeyin.
Limon ağaçlarında sulama çok önemlidir. Kış mevsiminde sulama azaltılırken yaz mevsiminde arttırılmalıdır. Özellikle çiceklenmeye başlayıp meyveye durduğu zamanlarda bitki kendi gelişimi ve meyvelerinin sulu olması için dışarıdan suya ihtiyaç duyarlar.
Bir diğer önemli konuda limon ağaçlarında budama işlemleridir. Çünkü iyi bir budama bitkinizin daha çok meyva vermesini sağlar. Öncelikle bitkinizde zarar görmüş kısımları kesin. Bitkinin gövdesindeki yeni çıkmış filizleri kesin. Bikinin görünümüne göre ve her yerinin daha çok güneş ışığı görmesi için kalın dalları seyreltin. Bitkinizin alt yapısı üst yapısına göre daha büyük olacak şekilde budanmalıdır.
Son olarak bitkinizi gübreden mahrum bırakmayın. Kış mevsiminde hastalıklara karşı koruyucu gübre, ilkbahar mevsiminde ise meyve ve çiceğe teşvik eden gübre çeşitlerinden kullanın.
Birçok faydası olan ve mis aromatik kokusuyla ortamları değiştiren LİMON’u sofralarınızdan eksik etmeyin…….MUTLULUK,HUZUR SİZLERİN OLMASI DİLEĞİMLE;
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI