Merhabalar; bir önceki yazımda mandalinadan bahsetmiştim. Mandalina; sonbahar mevsiminin en çok tercih edilen meyvesidir. Peki hiç turunçgiller ailesinin tatlı meyvesi olan mandalinadan bahsetmişken, en popüler bitkisi olan limon ağacından bahsetmeden olur mu? Olmaz değil mi? Haydi o zaman limon ağacını daha yakından tanıyalım.
-‘’Rutaceae’’ ailesinden olup,’’Citrus’’ cinsindendir. Latincesi Citrusxlemon ‘dur.
-Ülkemizin hemen her yerinde rahatlıkla yetiştirilen limon bitkisi, en çok Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.
-Ticaret yönünden oldukça büyük bir getirisi olup kozmetik, ilaç, yemek sektörlerinden sıkça tercih edilmektedir.
-Limon ağacı subtropik iklim kuşağına daha uygundur.
-Limonlar üç çeşit grubuna ayrılmaktadır: Ekşi limonlar, tatlı limonlar, limon benzerleri. Bu grupların alt türleri; eureka, interdonato, karalimon, lamas, santa, meyer’dir.
-Limon ağaçları yetiştirilme şartlarına göre de çeşitlere ayrılmaktadır. Bodur limonlar, ağacık limonlar, yayılıcı limonlar, tırmanıcı limonlar şeklindedir.
-Don hava durumunu sevmeyen limonlar; aşırı soğuklarda bitkinin yeni sürgün ve meyveleri zarar görür.
-Limon ağaçları güneşli, hafif esintili ve bol ışık alan yerleri daha çok sever. Limon sıcağı sevdiğinden yeni sürgünlerini sıcaklığın on beş derece üzerine çıktığı zaman geliştirmeye başlar.
-Nisbi rutubeti yüksek olan yerlerde bitki çabuk hastalanır ve meyve verme kalitesi düşer.
-Limon ağaçları kazık kök yapı sistemine sahiptir. Bu nedenle dikim yapılacak toprak derinliği fazla olmalıdır. Süzek, kumlu, humusça zengin, tınlı ve havalandırılmış topraklardan çok hoşlanır.
-Limon ağaçları; Aşılama, Çelik alma ve Tohumla üretilmektedir.
-Hem bahçe toprağında, hem üretim tesislerinde hem de saksılarda yaşam alanı oluşturur.
-Limon ağacı meyvesini vermeden önce hoş beyaz kokulu çiçekleri ortaya çıkar. Çiçekleri daha sonraki aşamada meyvelerini ortaya çıkartır.
-Limon ağaçları; çevreye yaydığı kokularla ve bakım hatalarından dolayı bazı hastalıklara çabuk yakalanır. Kabuklu bit, kırmızı örümcek, yaprak biti, kara leke, pamukçuk bunlardan bir kaçıdır. Zararlı görülür görülmez uygun ilaçlarla ilaçlanmalıdır.
-Limon ağaçları gübreyi çok sever. Yıl içerisinde ihtiyacına göre verilen gübreler bitkinin meyve kalitesini arttırır.
Tüm güzellikler sizlerin olması dileğimle…
Haydi yazın bir sonraki yazı ne olsun?
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım teknolojisi öğrencisi)
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem