Mis kokusu, mor çiçekleri ve eşsiz dokusu ile bahçelerimizi güzelleştiren lavanta bitkisini sevmeyen yoktur!!. Lavanta bitkisinin yapısında bulunan bileşenler, enzimler ve yağlar insan sağlığına o kadar yararlıdır ki hem kozmetik hem ilaç sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Bu nedenle evinizde ve bahçenizde lavanta bitkisini mutlaka yetiştirin. Lavanta, tipik Akdeniz bitkisidir. Güneşli, nemli ve hafif esintili ortamlarda rahatlıkla gelişir. Budamaya elverişli ve bakımı kolay olduğundan lavanta bitkisini hem bahçede, saksıda ve fide olarak kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Nasıl mı? Haydi başlayalım.
Saksıda lavanta yetiştirmek için; ilk önce lavanta bitkinizi belirleyin. Belirlediğiniz lavantanın büyüklüğü saksınızın büyüklüğünü belirleyecektir. Seçtiğiniz saksı lavanta bitkisinden en az bir boy büyük olmalıdır. Lavanta sevdiği ortamda hızlı büyür. Bu nedenle orantılı saksı büyüklüğü onun rahatlıkla gelişmesini sağlayacaktır. Seçtiğiniz saksı alt tabanında delik olmalıdır, bitkiye su verildiğinde fazla suyun bu deliklerden rahatlıkla çıkmalıdır. Saksı dibine minik çakıl taşı veya küçük kiremit parçalarını koyun ve üstüne kireççe zengin, kumlu, kuru ve gübreli karışımlı toprak yerleştirin. Daha sonra bitkiyi kendi mevcut saksısından köklerine zarar vermeden çıkarın. Fazla saçak kökleri temiz bir makas yardımı ile kesin. Kesim bittikten sonra bitkiyi saksıya yerleştirin, etrafına ve üstüne toprak koyarak dikiminizi gerçekleştirin. Dikim işlemi bittikten sonra bitkinize doygun oranda can suyunu verin. Saksınızı gün içinde yoğun güneş alan ve hafif rüzgar esintili yere konumlandırın. Gelişimini yıl içerisinde gözlemleyin. Hızlı büyüme durumuna göre bitki saksını değiştirin ve kökten ayırma yöntemi ile ayırdığınız birkaç bitki fidelerinizi bir boy küçük saksılara dikin.
Bahçede lavanta yetiştirmek için; Bahçenizde bol güneş alan yeri ve etrafında fazla olmayan alanı tercih edin. Toprağın kumlu, kuru ve gübreli olmasına dikkat edin. Lavanta uygun ortamda bir metreye kadar boylandığından etrafındaki bitkiler tarafından sıkıştırılmak istemez. Seçtiğiniz lavanta bitkisinin saksı derinliğinden biraz daha fazla toprağı kazın. Bitkiyi saksıdan çıkarın ve fazla kökleri kesin. Dip kısma gübreli toprak karışımı koyun ve bitkiyi yerleştirin. Daha sonra bitkinin etrafına, üstüne toprak koyun dikimi bitirin. Dikimden sonra can suyu vermeyi ihmal etmeyin.
Fide lavanta yetiştirmek için; Öncelikle fidanlıklarda elde edeceğiniz lavanta fidelerinin ve lavanta çeliklerinin hastalıklı olmamasına dikkat edin. Kök çürüklüğü ve böceklenme belirtilerini gördüğünüz lavanta fidelerini tercih etmeyin. Çelik lavanta üretimi için bitkinin uyku dönemini bekleyin. Kumlu, perlit ve torflu köklendirme ortamına yerleştirin. Bu ortamda kullanacağınız alan fazla derin olmamalıdır. Bulunduğunuz yerin kış mevsim ortamı; sert ve donlar görülüyorsa köklendirme ortamını, bitki örtüsü ile kapatın. Bu işlem çeliklerinizi soğuktan koruyacak ve çabuk köklenmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde belli oranda kullanacağınız köklendirme hormonu lavantanın çabuk kök salınımını sağlayacaktır.
KOLAY GELSİN!
HAYDİ YAZIN! BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN?
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI - ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ