Kokulu ağaçlar

Heybetli yapılarının yanında değişik çiçekleri ile etrafı mis kokular veren ağaçların hangisi oluğunu merak ediyor musunuz?. Cevabınız ‘’evet’’ ise; O zaman aşağıdaki yazı tam size göre! Haydi gelin bu mis kokulu ağaçları daha yakından tanıyalım.

Eleagnus angustifolia (İğde): İğde ağaçları gerek yaprakları, gerek çiçekleri ve gerek meyveleriyle çok tercih edilmektedir. Bakımı kolay olan bu ağaçların kökleri saçaklı yapıya sahip olduğundan bulunduğu yerlerdeki toprak kaymasını önler. İlkbahar döneminde açan çiçeklerinin içeriğinde bulunan maddeler sayesinde etrafa mis koku yayar.

Haberin Devamı

Acacia dealbata (Mimoza): Her daim yeşil yaprakları; parçalı bileşik görünümündedir. Güneşli ve hafif esintili bahçelerde sağlıklı gelişim gösterir. Humusça zengin ve verimli topraklarda gelişim gösterir. Çiçekleri oldukça dikkat çekici olup sarı renklidir. Çiçeklenme döneminde etrafa koku yayar.

Acacia cyanopyhlla (Kıbrıs akasyası): Sıcağa dayanıklı olan bu ağaç donlara karşı hassastır. Geniş taç yapısına sahip olup kışın yaprağını dökmez. Humusça fakir, kumlu, kireçli topraklarda gelişim gösterir. Çiçeklenme mevsimi yaz mevsiminde başlar ve etrafa mis kokular verir.

Paulownia tomentosa (Pavlonya): Yaprak döken bir ağaç olup dağınık formlu büyüme gösterir. Bulunduğu yeri severse on beş metre üzerinde büyüme gösterir. Çiçekleri oldukça gösterişlidir. Mor ,lila, pembemsi renklerde olup huni formludur. Çiçekleri kokuludur.

Magnolia grandiflora (Manolya): Her daim yeşil yapraklı olan bu ağaç gösterişli yapısı ile dikkat çekicidir. Bahçelerde soliter olarak kullanılmalıdır. Çiçekleri beyaz ve iri yapıdadır. Oldukça hoş kokuya sahip olup çiçeklenmesi uzun sürmektedir.

Jacaranda mimosifolia (Jakaranda); Yaprak döken olan bu ağaç, dağınık formlu ve gösterişli bir yapıya sahiptir. Sığ ve yayılıcı kök yapısı vardır. Güneşli ve yarı güneşli ortamlarda gelişim göstermektedir. İlkbahar mevsiminde açan çiçekleri yaz mevsiminde de açmaya devam eder. Mor, lila, mavimsi çiçekleri kokuludur.

Fraxinus ornus (Diş budak):Yaprak döken bu ağaçlar zeytingiller familyasındadır. On beş metreye kadar boylanabilmektedir. Çiçekleri beyaz olup bahar mevsiminde açar, yaz mevsimine kadar çiçeklenmesi devam eder. Çiçekleri kokuludur.

Haberin Devamı

Albizia julıbrıssın (Gülibrişim ağacı): Şemsiye formlu bu ağaç kış mevsiminde yapraklarını döker. On beş metreye kadar boylanırlar. Sıcaklığın arttığı zamanlarda gelişimini hızlandırır. Güneşli ve hafif esintili yerleri sever. Çiçekleri yaz mevsiminde açar. Çiçek rengi pembeli beyazlı olup gösterişlidir. Mis kokuları sayesinde etrafın havasını değiştirir.

Sophora japonıca (Sofora): Kış mevsiminde yapraklarını döker. Donlara karşı dayanıklıdır. Güneşli ve yarı güneşli ortamlarda yaşarlar. Soliter veya grup halinde dikilir. Çiçek rengi sarı, pembe, beyaz olup yaz mevsiminde çiçeklenir. Kokuluları sayesinde arıları ve kelebekleri kendine çeker.

Laurus nobilis (Defne): Her daim yeşil olan bu ağaçların bakımı kolaydır. Dış şartlara dayanıklıdır. Akdeniz bitkisidir. Çiçekleri beyaz, kırık beyaz olup kokuludur. Yalnız çiçekleri değil yaprakları da kokuludur. Güneşli alanlarda hızlı gelişim gösterir.

Haberin Devamı

Ailanthus altissima (Kokar ağaç): Yaprak döker. Yaz mevsiminde hızlı gelişim gösterir. Yirmi beş metreye kadar büyüyebilir. Yol ağacı olarak kullanılır. Ayrıca erozyon gibi durumlarda toprak kaymasını önleyen ağaçtır. Kirli havayı temizleme özelliğine sahiptir. Çiçeklenmesi haziran ayında başlar ve kokuludur.

Tillia tomentosa (ıhlamur): Yaprak döken bu ağaç bakım istemeyen ve oldukça dayanıklıdır. Güneşli ve yarı gölgeli yerlerde büyürler. Gölge ağaçlardan olup parklarda ve bahçelerde soliter olarak yetiştirilmektedir. Ihlamur ağaçları hem yaprakları hem çiçekleri hem ilaç sektöründe, hem kozmetik sektöründe sıkça tercih edilmektedir. Çiçekleri yaz mevsiminde açar ve mis kokularıyla kuşları, arıları, kelebekleri kendine çeker.

SEVGİ,HUZUR,MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….

HAYDİ YAZIN! Bir sonraki yazı ne olsun?

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ