Kıpır kıpı bir yaz mevsiminden herkese merhabalar! Ev bitkileriniz ne durumda? Sağlıkları yerin de mi? Yaz mevsimine hazırlar mı? Eğer bu soruların cevapları olumsuz ise üzülmeyin kolları sıvayın ve haziran ayı bitmeden ev bitkilerine bakımlarımızı hep beraber yapmaya başlayalım. Hazırsanız başlıyoruz!
Öncelikle tüm bitkilerinizi rahatlıkla çalışabileceğiniz bir ortama alın.
Çiçekli ve yapraklı salon bitkileri olmak üzere iki gruba ayırın.
Ayırdığınız bitkilerin kurumuş, sararmış kısımlarını el veya makas yardımı ile koparın, budayın.
Saksısı küçük gelen bitkilerinizi tespit edin. Değişim yapacağınız saksının bir numara büyük saksısını temin edin. Saksının altında delik olmasına dikkat edin. Dikim yapmadan önce saksı dibine drenaj için küçük taşlar yerleştirin. Daha sonra üzerine biraz toprak koyun ve bitkinin köklerini çok fazla sarsmadan dikimi gerçekleştirin.
Saksı değişimi yaparken kullanacağınız toprağın; bitkinin yaşam olanağı veren türden olmasına önem dikkat edin. Orkide toprağı ile kaktüs toprağı bir değildir. Bu farklılığı göz önünde bulundurun.
Bitkilerinizin sulama ihtiyaçlarını elinizle dokunarak inceleyin. Toprak çok kuru ise doygun bir şekilde saksı alt kısmından su çıkana kadar su verin.
Bitki sulamalarını yaz mevsimi boyunca düzenli ve sık yapın. Çünkü salon bitkileriniz bu mevsimde diğer mevsimlere göre daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır.
Ev bitkilerinizin bu sıcak zamanlarda nemi çok severler. Nem bitkiyi rahatlatır. Sağlıklı gelişimine destek verir. Bu nedenle haftada bir kez bitkilerin her tarafına gelecek şekilde duş aldırın.
Bitkilerinizin yapraklarını, dal kısımlarını ve toprak üst kısımlarını kontrol edin. Herhangi bir zararlı, böceklenme ve bozulma gördüyseniz hemen duruma müdahale için bir uzmandan yardım alın. Bu olumsuz kısımları yetkiliye gösterin ve uygun ilaç temin edin. İlaçlamayı ilaç etiketi üzerindeki dozajlara göre belli gün aralıklarla ilaçlayın.
Gece sıcaklığı on beş derece altına düşmeyen yerlerde salon bitkilerinizi terasınıza, balkonunuza, kameriyenize alabilirsiniz. Bitkilerinizin direk güneş görmemesine dikkat edin.
Gübre vermeyi ihmal etmeyin. Bu mevsimde gübreye daha çok ihtiyaç duyar. Ev bitkilerinizin ihtiyaçlarına göre, gelişimlerine göre ve yaşına göre organik veya inorganik gübreleri haftada bir veya on günde bir uygulayın.
Boylanmış bitkilerinizin toprak üst kısımlarının zarar görmemesi için destek çubukları ile sabitleyin.
ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN.
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////Yüksek Peyzaj Mimarı (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/