Hepimiz gülleri çok severiz. İster vazomuzda kesme çicek olarak, ister bahçemizde çalı olarak, İster balkonumuzda terasımızda sarmaşık olarak gül bitkilerini etrafımızda görmek isteriz. Peki!! kendi güllerinizi kendiniz üretmeye ne dersiniz? Hadi o zaman güllerin nasıl üretildiği, nasıl çoğaltıldığını hep beraber öğrenelim.
Güller tohum, çelik ve aşılama yöntemleriyle üretilmektedir.
Güllerinizi tohum ile çoğaltmak isterseniz tohumların sağlıklı olmasına dikkat ediniz. Tohumlarınız bu seneki güllerin tohumundan seçin. Gül tohumları oldukça serttir. Unutmayın ekildiği yıl gül tohumlarınız çimlenmeyebilir. Gül tohumlarınızı çok sık ekmeyin, yoksa sağlıklı gelişemezler.
Güllerinizi çelik ile üretmek istiyorsanız; bitkinin toprak üstü kısımları olan yarı odunlaşmış dallarından veya yarı olgunlaşmış, çiceksiz kısımlarından aldığınız parçalarla üretim yapabilirsiniz. En uygun zaman Kasım ve Mart ayları arasındadır. Aldığınız çelikleri köklendirme hormonuna batırın ve kumlu, perlit karışımlı toprağa belirli aralıklarla dikimi gerçekleştirin. Belli bir süre sonra(bu süre bazı yerlere göre değişiklik gösterebilir.1-2 ay) çeliklerin alt kısımlarına bakın ve köklenme gelişmiş ise gül fidelerinizi ister saksıya ister bahçeye dikebilirsiniz.
Aşı ile Üretimde ise; çoğaltılmak istediğiniz bitkinin bir parçasını anaç olarak kullanın, başka bir gül bitkisi ile kaynaştırarak tek bir gül bitkisi elde edebilirsiniz. Özellikle kokulu gül üretiminde, farklı renk gül üretiminde ve gül çiceği farklı büyüklüğü üretiminde aşılama yöntemi kullanılmaktadır. Unutmayın! bitkinin toprak üstü kısmını yani gövde ve dalları oluşturacak kısma kalem veya göz; Yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına ise anaç denir. En çok kullanılan aşılama yöntemleri kalem aşısı ve göz aşısıdır. Gülleri aşılama zamanı ne çok soğuk ne çok sıcak havalarda yapılmalıdır. Serin havalarda yapılan aşılamanın tutma şansı daha yüksektir.
Mis kokulu güzel güller size sağlık, huzur, mutluluk getirmesi dileğimle………..
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI