GÜLE GÜLE BAKALIM Kİ GÜLLER AÇSIN YÜZÜMÜZDE
Sevelim veya sevmiyelim! güller hayatımızın bir köşesinde mutlaka vardır.İsimlerimizde(gülbahar,gülnur,gülse…),ev dekorasyonunda(perde,çarşaf,mobilya..desenlerinde),hediyelerde,kesme çiçekte,sevgimizi göstermede,bahçelerimizde balkonlarımızda adıyla,sanıyla yaşantımızda yer alır.Güller yapı itibariyle estetik ve fonksiyonel bir bitkidir.Gülleri beslemek için onlara iyi bakmak ,onların özelliklerini ve isteklerini göz önünde bulundurmak gerekir.İşte güllerin istekleri ve bakım şartları;
Güller çok dayanıklı ve gösterişli bitkilerdir. Bulunduğu her mekanı aydınlatır, ferahlatır ve güzelleştirir.Killi ve kumlu toprakları severler,özellikle toprakta demir oranı yüksekse da iyi gelişim gösterir.Güllerinizi toprağa dikmeden önce toprağınıza gübre koyun.Özel gül gübrelerini zirai ilaç satan yerlerden veya fidanlıklardan alabilirsiniz.Eğer mevcudunuzda varsa özellikle bahar mevsiminde toprağı çapa yardımı ile havalandırın,bu işlem güllerin çok hoşuna gider.Gülleriniz bulunduğu yerde su birikmesi varsa hemen su gideri oluşturun,çünkü güller çabuk hastalanarak çürümesine sebep olur.
Güller güneşli ve havadar mekanlarda iyi gelişme gösterir .Bol çiçek açar ve hızlı gelişir.Yarı gölgeli alanlarda da gelişir ama çiçekleri çok açmaz.Özellikle gölgeli yerlerde hastalıklara çabuk yakalanır.
İster sarmaşık İster çalı gül olsun güller her mevsim gübrelenmelidir. İlkbahar mevsiminde azot ,potasyum,demir ve fosfat ağırlıklı gübre kullanılmalı.Yazın ise potasyum ve fosfat ağırlıklı gübre kullanılmalı,sonbaharda ise düşük oranda azot,potasyum gübre kullanılmalı,kışın ise hayvan gübresi kullanılmalıdır.
Güller özellikle yeni sürgün çıkardığı ilkbahar döneminde hastalanmaya başlar, yazın ise daha çok mantari hastalıklar baş gösterir.Mart ayından itibaren insektisit ilaçları 15-20 gün aralarla kullanılmalı,haziran ayında itibaren de fungusit ve insektisit ilaçları karıştırılarak kullanılmalı.Mutlaka ilaçlama rüzgarsız ve yağmursuz zamanlarda yapılmalı.
Güller budama yaptıkça ferahlar,gelişir ve çok gül çiceği açar.Bahar mevsiminde sürgün çıkan dallarında ziyade daha kalınlaşmış kısımlar budanmalı ve kış mevsiminde zarar görmüş dallar da budanmalıdır.Birde şekil budaması da yine bu mevsiminde yapılabilinir.Yaz mevsiminde yine aynı şekilde kesimlere devam edilmeli,hastalıklı dallar bitkiden uzaklaştırılmalı.Kışın ise budama pek önerilmiyor.Ama mecburen kesilen kısımları aşı macunu ile veya poşet-kömür yardımı ile kapatılmalıdır.
Güllerin çoğaltılması;kök ayırma yöntemi ,çelik veya aşılama yöntemi ile yapılmalıdır.Yine en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimidir.Aşılama aşamasında mutlaka uzman bir bahçevanızdan yardım isteyiniz.Kalem,göz ve yarma aşıları deneyebilirsiniz.Böylelikle harika kokulu ve görüntülü güller elde edersiniz.
Güller ilkbahar ve yaz mevsiminde sulanması ihmal edilmemeli mutlaka toprak kuruluğuna göre sulanmalı.
ÖZLEM ÖZDEMİRTAŞ
PEYZAJ MİMARI