Gül bitkisinin özellikleri

Hepimiz gülleri çok severiz. Hayatımızın her alanında gülleri kullanırız. Peki! Gül bitkisi hakkında neler biliyorsunuz? Pek fazla bir şey bilmiyorsanız bu yazı tam size göre! Haydi hep beraber gülleri yakından tanıyalım.

Rosaceae familyasından olup Latince ismi ‘Rosa sp.’dır.

Anavatanı Asya olarak bilinmektedir. Ülkemizin hemen her yerinde kolaylıkla yetişmektedir.

Gül bitkileri dünyada en çok yetiştirilen çiçekler arasındadır. Gerek kozmetik sektöründe, gerek ilaç sektöründe sıkça tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Güllerin birçok türü vardır. Bu tür ayırımı; çiçeklenme yapısına, gövde durumuna, dal sayısına ve diken yoğunluğuna göre yapılmaktadır.

Gül bitkisi hayatın her alanında ayrı ayrı anlamlar içermektedir. Gerek kültürel, dini, tarih olsun gerek sosyolojik, felsefe gibi alanlarda geçmişten günümüze kadar birçok anlam ve önemi simgelemiştir.

Güllerde hem anaç hem taç yapraklar vardır. Taç yapraklarında bulunan bileşenler sayesinde uçucu yağ elde edilir.

Güller yapısında bulunan maddeler sayesinde kokulu ve kokusuz olarak sınıflandırılmaktadır.

Güller ülkemizde; çalı, sarmaşık, ağaç ve kesme şekillerde üretilmektedir. Kesme çiçek sektöründe en çok tercih edilen çiçekler güllerdir. Özellikle renklerine göre sınıflandırılarak satışları yapılmaktadır.

Gülleri genelde bahçelerde, parklarda veya yol kenarlarında da yetişmesinin yanında saksılarda da kolaylıkla yetiştirilmektedir.

Gül bitkileri bakımı kolay gibi gözükse de yıl içerisine yoğun bakım ihtiyacı duymaktadır. Ancak yıl içerisine dağılmış bakım periyodu ile büyütülmelidir. Bakım yapılırken yıl içerisindeki hava şartlarına göre budama, ilaçlama ihmal edilmemelidir.

Güller gübreyi ve gübreli toprakları çok sever. Özellikle doğal gübreler; bitkinin daha sağlıklı gelişmesine destek olur. İlkbahar öncesi, ilkbahar sonrası ve sonbahar mevsimlerinde güllerin gübrelemesi ihmal edilmemelidir.

Güllerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız; yıl içerisinde yapacağınız çanak ve gençleştirme budamalarını ihmal etmeyin.

Gül bitkileri güneşli ve yarı gölgeli ortamlarda yaşayabilmektedir. Şiddetli rüzgarlarda savunmasız kaldığında çabuk zarar görebilmektedir.

Haberin Devamı

Gül bitkileri; kökten ayırma, aşılama, tohumlama ve çelik ile çoğaltma yöntemleri kullanılarak üretilmektedir. En çok tercih edilen çelikle üretim ilkbahar başlangıcı veya yaz mevsimi başlangıcında yapılırsa daha iyi netice alınır.

SEVGİ,SAĞLIK,HUZUR SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE……HAYDİ YAZIN BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN?

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI