Ülkemizde tarım, ticaret anlamlarında büyük bir yeri olan ve ekonominin can damarlarından bir incisi olan ‘’fındık’’ı yakından tanımaya ne dersiniz? Cevabınız ‘’evet’’ ise; Haydi hep beraber fındığı yakından tanıyalım.
-Fındık ‘’Betulaceae’’famiyasındandır ve latince ismi ‘corylus’ dur.
-Yumurta şekline benzeyen yaprakları bileşik yapıdadır. Kış mevsiminde yaprak döker.
-Dağınık dallanma yapısına sahiptir. Çalı ve ağacık formlarındadır.
-Fındık en fazla 3-6 metre arasında boylanmaktadır.
-Fındık tomurcukları havaların ısınmasıyla yani haziran ayından itibaren olgunlaşmaya başlar.
-Fındık aslında bitkinin tohumudur. Tohumun üzerinde sertleşmiş kahverengimsi zar bulunmaktadır.
-Türkiye’deki üretimi çok eskilere dayanan fındık ihracatı ekonomik anlamda çok büyük katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle fındık üretimine çok büyük önem verilmektedir.
-Fındık üretim tesis alanlarında üretime geçilmeden önce toprak hazırlığı, drenaj çözümü ve sulama tesis kurumu gibi hazırlıklar yapılır. Alt yapısı çözümlenmiş fındık üretim tesislerinde ürün verimi yüksek olur.
-Ayrıca üretim tesisi kurulmadan önce yapılan toprak analizi fındık üretiminde önemli bir yere sahiptir.
-Ülkemizde yetiştirilen fındıklar meyvelerin şekline ve üretime göre üç çeşide ayrılmaktadır. Yuvarlak fındıklar, Sivri fındıklar, Badem fındıklar.
-Fındık bitkisi nemli, güneşli ve esintili bölgelerde daha iyi gelişmektedir. Karadeniz bölgesinin iklim şartları daha uygun olup yıllık ortalama sıcaklık; yaşam şartları için13-20 derece arasında olmalıdır.
-Kök yapısı saçak sisteme sahiptir. Kazık kök yapmayan fındık bitkisi eğimli yüzeysel alanlarda en fazla 50-80cm derinliklere kadar gidebilmektedir.
-Toprak isteği; organik gübre bakımından zengin, tınlı ve humusça doygun olmalıdır. Nemli topraklarda kolay kök yaylımı gösterir.
-Fındık bitkileri budamayı ve dal gençleştirme temizliği işlemlerini çok sever. Zamanında yapılan budama fındığın üretim oranını arttırır.
-Budama zamanı sonbahar mevsimidir. Budamada kullanılan makaslar, testereler ve ipler temiz olmalı ve bakımı yapılmış olmalıdır.
-Fındık bitkisine uygulanan budama türleri şu şekildedir. Form budaması, Verim budaması, Yenileme budamasıdır.
-Fındık bitkisinin toprağı temiz tutulmalı, yabani otlardan arındırılmalı ve hasat zamanında bitki çalışmaya elverişli olmalıdır.
-Fındık bitkisi gübreleme işlemini çok sever. Yıl içerisinde belli periyodlarda verilen doğal gübre bitkinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.
-Fındık bitkileri özellikle ürün zamanında sıkça zararlılarla karşılaşmaktadır. En çok görülen zararlılar; fındık kurdu, fındık güvesi, kozalak akarı, dalkıran, kabuklu bit, dal sineği, dal koşnilidir. Zararlı görülür görülmez uygun ilaçlama yapılmalıdır.
-Fındık bitkisi; tohumla, daldırma ile, aşı ile, çelik ile ve doku kültürü ile üretilmektedir.
-Fındık bitkisi çok çeşit ve türlere sahiptir. Peyzajda daha çok süs fındığı diye adlandırdığımız kırmızı yapraklı fındık türleri kullanılmaktadır.
SEVGİ,HUZUR,SAĞLIK,MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem