Sonbahar mevsiminin en hareketli ayı olan’ Eylül’ ayında; evdeki ve bahçedeki bitkilere hangi gübreler atılması gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise aşağıdaki yazıyı okumaya sizi davet ediyorum. Buyurun başlayalım!
Ev içerisindeki çiçekli olan bitkilerinize (menekşe, kalanşo, orkide, flamingo gibi) fosfor ağırlık gübrelerden verin ve on günde bir veya on beş günde bir kullanmaya özen gösterin. Fosfor ağırlıklı gübrelerin sıvı olanlarından tercih edin. Gübre vereceğiniz kabın hep aynı ölçüde olmasına özen gösterin.
Yapraklı bitkilerinize de (kalatya, benjamin, defenbahya, ficus gibi) azot miktarı sıvı gübreler verin. Sıvı gübreleri düzenli aralıklarla ve aynı kap ölçüsünde bitki toprağına verin. İsterseniz azot miktarı fazla olan gübreleri fısfıs kaplara koyun ve bitkinizin tüm yapraklarına gelecek şekilde ıslatarak verebilirsiniz. Böylelikle bitkiniz istediğiniz nem ve vitamine kavuşacaktır.
Evdeki bitkilerinizin topraklarını da ihmal etmeyin. Bu aydan itibaren bir veya iki ayda bir toprağa karıştırmak suretiyle doğal gübre verin. Bu doğal gübreler mutfağınızda hazırladığınız gübrelerden olabilir. Yumurta kabukları, yumurta haşlama suyu, sebze suyu, sirkeli-tarçınlı sular gibi.
Sebze bahçenize solucan gübresi verin. Solucan gübresi sebzelerin kalitesini arttırır. Dış etkilere karşı korur ve dayanıklılığını arttırır. Solucan gübresini ölçülü verin. Mümkün olduğunca toprağa karıştırarak uygulayın ve ardından bolca sulayın.
Meyve ağaçlarınıza ister sıvı ister katı olarak hayvan gübresi verin. Koyun ve inek gübreleri meyve ağaçlarınızın toprağını besler, bitki köklerini hastalıklardan korur. Her meyve ağacınıza birer ölçü kullanarak verin.
Güllerinize hazır özel karışımlı, piyasada satılan gübrelerden kullanabilirsiniz. Bu gübreler hem ilaçlı hem vitaminlidir. Bu gübreyi güllerinizin toprağını havalandırdıktan sonra verin.
Bahçedeki çiçekli bitkilerinize ve çiçeklerinize NPK gübrelerinden (15-15-15 veya 20-20-20) orantılı olarak verin. Gübreyi vermeden önce toprağı temizleyin ve havalandırın.
Bahçedeki diğer boylu ağaçlarınıza da çiftlik gübresi verebilirsiniz. Uyku dönemine girecek olan bitkilerinizi dış etkenlere karşı korur ve sağlıklı gelişimine katkı sağlar. Çiftlik gübrelerinin içeriğinde bulunan elementler dengelidir. Toprağı zenginleştirir, kökleri besler, toprağın süzgeçliğini artırır.
KOLAY GELSİN…..
Haydi yazın bir sonraki yazı ne olsun?
Yüksek Peyzaj Mimarı////Özlem Özdemir Taş
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem