EVLERİNGÜZELLER GÜZELİ ÇİCEĞİ ‘’MENEKŞELER’’
v Latince ismi SAİNTPAULA olup ülkemizde AFRİKA MENEKŞESİ olarak bilinmektedir.
v Afrika menekşeleri Doğu Afrika da Kenya-Tanzanya sınırında KİLİMANJARO ve USAMBARA dağlarında keşfedilmiştir.
v Yıl boyunca çicek açtığı için tercih edilen , evlerimizin vazgeçilmez bitkisidir.
v Çicek renkleri;mor,beyaz,pembe ve karışımlı olarak piyasa da yer almaktadır.
v Bakımı zor değildir.
v Evde ki menekşeler geniş ağızlı-yayvan tipli saksılarda yetiştirilmelidir , saksı altları delikli ve tabaklı olmasına dikkat edilmeli,Saksılar mümkün olduğu kadarıyla seramik veya toprak tipinde olanlardan seçilmelidir.
v Menekşelerin çok hızlı gelişmesi ve çok çicek açmasını isteniyorsa mevcut sakssıı yılda 1 kez değiştirilmelidir.
v Menekşe saksılarında ki toprak nemli,hafif,torflu ve gübreli,Ph oranı ise 5,5-6,5 olmalıdır.
v Menekşelerin çok iyi geliştikleri toprak karışımı şu şekilde hazırlanır:1 ölçek torf,1 ölçek perlit,1 ölçek vermikülit,1 ölçek ponza malzemeleri kapta karıştırılır ve bu karışıma menekşeler dikilir.(bu malzemeleri fidanlıklardan veya bitki malzemeleri satan zirai dükkanlardan-marketlerden temin edebilirsiniz.Ayrıca ölçek dediğimiz şey; saksı kapınızın büyüklüğüne göre 1 kaşık,1kepçe,1 bardak,1 kova olabilir..)
v Menekşeler evlerin her tarafını güzelleştirir ve her ortama uyum sağlar..
v Menekşe bitkileri direk güneşten hoşlanmazlar ama aydınlık ve ışık alan yerlerden hoşlanırlar.
v Menekşeleri genellikle evlerde pencere önüne konulur. Işığı ve sıcaklığı sevdiği için burada çok iyi gelişme gösterir.
v Sıcaklık isteği 15-30 derece arasındadır. Menekşeler en az 10-15 derecede yaşarken ,sıcaklık arttıkça en iyi gelişme gösterir.
v Sulama sık olmamak şartı ile toprak kurudukça su verilmelidir. Özellikle saksı tabaklarına konulan su gelişimlerini olumlu yönden etkiler. Saksı tabağındaki su ev sıcaklığına göre 10-15 günde bir değiştirilmelidir.
v Sulama yapılırken yapraklara su değdirilmemelidir.Yaprakları tüylü ve kırılgan bir yapıya sahip oldukları için üzerinde kalan su yaprağın çürümesine neden olur.
v Menekşeler hızlı gelişen bitkilerdir ve ilkbahar - yaz mevsimlerinde 10 günde bir ;sonbahar -kış mevsimlerinde 20 günde bir sıvı veya tablet gübre ile gübrelenmelidir. Özellikle piyasada menekşeler için satılan gübreler tercih edilmelidir.
v Nemli,havadar ortamları sever ama çok cereyan da kalınan bölgeler menekşeler için iyi değildir.
v Menekşelerdeki çicek noksanlığı;ısı,ışık,sıcaklık ,sulama ve saksı gibi faktörlerin yetersiz ,eksik olmasından kaynaklanır ve bunun neticesinde bitkide yeterli çicek olmaz veya hiç çicek vermeyebilir.
v Menekşeler yaşlandıkça az çicek vermeye başlar. Yaşlı olan bitkinin boyun denilen kısmı toprak seviyesinden yukarıya kalın formda uzar, yapraklar tepede toplanmaya başlar ve çicek sayısını azaltır.Bu durumda bitkinin gövdesi temizlenmeli ve gövdeden steril bir bıçak yardımı ile kesilip daldırma yöntemi ile toprağa dikilmeli ve bitkiyi geçleştirilmelidir.
v Zayıf, bakımsız ve çok yapraklı olan menekşeler çiceklerini az veya hiç açmazlar.
v Menekşeler;tohumla,çelikle,doku kültürleriyle üretilirler.Tohum ve doku kültürleri ile üretim genellikle büyük seralarda sık kullanılan bir yöntem olup,evlerde daha çok çelikleme yöntemleriyle üretim yapılır.
v Menekşelerden alınan taze yaprakları; geniş ve içi su dolu bir kapta köklendirilerek dikilebilinir veya direk toprağa dikim yapılarak çelikleme üretim yapılır.
v Menekşe yapraklarını perlit ve torflu karışım olan gübreli siyah toprakta köklendirilirse daha çabuk gelişim gösterir.
v Ekilen her menekşe yaprak çeliklerini toprağa alışması için hemen sulanmalı ve nemli, bol ışık alan yere konmalıdır.
v Menekşelerde külleme,yumuşak çürüklük hastalığı,Yaprak-çicek yanıklığı,beyaz sineklenme,kök-kök boğazı çürüklüğü…..gibi hastalıklar görülmektedir.İl k önlem olarak hastalıklı kısmı bitkiden uzaklaştırmak ve ortamın ısı,sıcaklı ve sulama durumlarını kontrol etmek gerekir.Hastalık veya zararlı hala geçmemişse zirai ilaç satan yerlerden hastalık durumuna göre ilaç alınıp biran evvel ilaçlama yapılmalıdır.
TEŞEKKÜR EDERİM………….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///////PEYZAJ MİMARI…