Evdeki malzemelerle nasıl bitki bakılır?
1. Yumurta sofralarımızın olmazsa olmazı olan bir yiyecektir. Kahvaltılarımızda, salatalarımızda, böreklerimizde, keklerimizde sıkça kullanırız. Peki yumurtanın içinden çok iyi faydalanıyoruz ya yumurtanın dışından yani kabuklarından nasıl faydalanmalıyız?
Kullandığınız yumurtanın kabuklarını bir kapta biriktirin sonra onları güzelce ezin, küçük parçalara ayırın. Evde veya bahçenizde bulunan herhangi bir çeşit bitkinizin toprağına dökün ve toprakla kaynaşması için iyice karıştırın. Bu işlem bitkiniz için o kadar faydalı ki ; yumurta kabuklarında bolca kalsiyum, magnezyum, demir, çinko gibi birçok faydalı besin içerir. Bu besinler bitkinizi güçlendirip sağlıklı gelişimini desteklerken hastalıklara karşı da koruma görevini üstlenir.
2. Çay evlerimizin su dan sonra temel içeceklerimizden biridir. Çay keyfi yapıldıktan sonra mutlaka çaydanlıklarımızda posası kalır . Bu posayı çöpe dökmek yerine herhangi bir kapta biriktirin. Bitkinizi toprağına karıştırın. Bitkinizin toprağını havalandıran çay posası ayrıca bitkinize doğal bir gübre sağlayacaktır.
3. ‘Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır ‘ desem kim hayır der. Hepimiz kahveyi çok severiz.Özellikle türk kahvesi vazgeçilmez bir içecektir.Faydaları o kadar çoktur ki içmemek mümkün değildir.Kahve içildikten sonra telvesini ayırın.Bitkinizin toprağına karıştırın.işte doğal gübrenizi bitkinize vermiş oldunuz.Ayrıca bitkilerinizin böceklenmesini engellemiş olursunuz.
4. Sigara sağlığa zararlıdır. Sigara içiyorsanız biran evvel bırakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bir türlü bırakamıyorsanız mutlaka içme sayısını azaltın. İçtiğiniz sigaraların küllerini kül tablasında biriktirin ve 1 veya 2 litrelik su içerisine dökün ve karıştırın. 1 günlük bekletin ve su ihtiyacı olan bitkilerinize dökün. Bitkinizin toprağında ucuşan küçük sineklerin oluşmasını engellediğinizi göreceksiniz.
5.Evinizde kamelya , açelya, gardenya gibi asit seven bitkileriniz varsa toprağına kabak rendesi koyun. Bu rende toprağınızın asitlik dengesini düzenlerken, bitkinizin daha iyi çicek açmasını ve sağlıklı gelişmesini sağlar.
6.Yağmur berekettir. Bunu böyle biliriz.Yağmur yağarken dışarı bir kap koyun.Kabınıza biriken yağmur suyunu evdeki bitkilerinizi sulamak için kullanın.Faydalarını bitkide yavaş yavaş göreceksiniz.
7. Sirke mutfağımızın baş tacıdır. Yemeklerden tutun cilt sağlığına ve ev temizliğine kadar bir çok yerde kullanılır.Faydaları o kadar çok tur ki saymakla bitmez. Sirkeli su bitki toprağınızı temizlerken ayrıca güzel kokmasını ve hastalıklara karşı güçlü olmasını sağlar.
8. Bitkilerinizin toprağında böceklenme mi gördünüz ve ya saksı etrafında uçuşan minik sinekler mi ..?İşte bunun çözümü sarımsak kullanmaktan geçer.İster sarımsaklı su olarak bitkinizde kullanın isterseniz sarımsağı küçük parçalara ayırarak toprağınızda kullanabilirsiniz.Kokusu ve yapısı ile bitkinizde böceklenme azalacaktır.
9. Özellikle fazla yemek yediğimiz zaman çok rahatsızlanırız. Yediklerimizin sindirilmesi için 1 veya 2 şişe maden suyu içeriz. Bir su kabına 1 maden suyunu dökün ve bir o kadar da su dökün ve kapta oluşan sıvıyı karıştırın.Susuz kalmış bitkilerinize azar azar dökün.Ayda bir veya iki kez yapacağınız bu karışım bitkinizin toprağını havalandıracak ayrıca toprağın içeriğindeki kimyasalları koruyarak elverişli hale getirecektir.
10. Limon özellikle hastalıklara karşı koruyan en iyi besindir. Yararları o kadar çoktur ki hemen her alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Limon kabuklarında c vitamini,kalsiyum,p vitamini ve potasyum gibi besinler vardır.Limon kabuklarını küçük küçük doğrayın ve evinizdeki veya bahçenizdeki bitki toprağınıza karıştırın.Hem bitkinizin temel ihtiyaçlarını karşılayacaktır,hem güzel kokacaktır hem de bitkiniz hızlı ve güçlü gelişecektir.
Okuduğunuz için teşekkürler……………………
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI