Ev saksısı nasıl olmalı?

-Her bitkinin gelişim süreleri, boyutları ve oranları farklıdır. Bu durum baz alınarak saksı seçimi yapılmalıdır. Benjamin bitkisi derinliği fazla olan saksı severken, ev menekşesi fazla derin olmayan yayvan saksıları sever.

-Ev bitkilerinin yetişeceği saksılar; rahatlık sağlamalıdır. Kökleri sıkışmış saksılarda bitki rahat gelişim gösteremez.

-Saksıların su giderleri mutlaka olmalıdır. Suyu seven bitkiler (şans bambusu, Japon şemsiyesi) hariç. Bitkinin toprağına verilen su; kökler yardımı ile alındıktan sonra fazlası dışarı atılır. Eğer saksıda delik, su gideri yoksa fazla su toprakta kalır ve zamanla başta kılcal kökler olmak üzere tüm kök sistemi zarar görür.

Haberin Devamı

-Saksılar ev içerindeki ısıya, sıcaklığa ve neme dayanıklı olmalıdır. Dayanıklı olmayan saksılar bitki gelişimini aksatır. Çok nemli rutubetli ortama koyacağınız hasır, bez türü sepetli saksılar zamanla küflenip olumsuz durum ortaya çıkartır.

-Kolay devrilebilen saksılardan kaçınılmalıdır. Özellikle sevimli dostlarımız veya emekleyen bebekler için olumsuz durumlara neden olabilir.

-Saksılar, sağlam ve kullanışlı olmalı. Saksı değişimlerde; büyük saksı bir başka küçük saksı için kullanılacak sağlam yapıda olmalıdır.

-Ev dekorunuza uygun ve uyumlu saksılar bulunduğu mekanı güzelleştirir, ferahlatır. Bu nedenle eve dekorunda kullandığınız renkler, desenler mutlaka saksı seçimini belirlemelidir.

-Ev bitkileri için saksı seçiminde doğaya katkı sağlayacak malzemelerden yapılmış ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Geri dönüşüm sağlayan malzemeden yapılmış saksılar; doğaya olumlu yönde kazanç sağlayacaktır. Bu nedenle alım yaparken bir danışana bu tarz saksıları sorun.

SAĞLIK, HUZUR, MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ(Tarım Teknolojisi Öğrencisi)

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/