Ev bitkilerine kışlık bakım

Kış mevsimine girdiğimiz bu zamanda bitkilerinizin gelişimi için sağlığını ve estetiği göz önünde bulundurmalıyız. Gerek iç mekan gerek dış mekan bitkilerine bu mevsimde de bakım yapmaya devam etmeliyiz. Peki siz ev bitkilerinize kış bakımı yaptınız mı? Yapmadınız mı? Madem evdeyiz, haydi! tam zamanı gelmişken ev bitkilerine kışlık bakım yapmaya başlayalım!

-Öncelikle tüm bitkilerinizin ihtiyaçlarını bir kağıda yazın. İç mekan bitki toprağı, gübre, bitki destek çubuğu, havalandırma çubuğu, budama makası, pomza taşı, ilaç ve saksı gibi bitki ihtiyacını karşılayabilecek malzemeleri temin edin. Unutmayın bu malzemeleri bitkinizin ihtiyaç doğrultusunda temin edin.

Haberin Devamı

-Evinizde bakım yapabileceğiniz alanı belirleyin ve tüm bitkilerinizi o bölgeye toplayın ve bakım için zemine örtü serin. Bitkiniz büyük ve taşınamıyorsa mutlaka bulunduğu yerde bakımını yapın.

-Öncelikle bitkilerinizin kurumuş, kırılmış, zarar görmüş kısımlarını budayın, temizleyin. Budadığınız kısımlara bitkinizin cinsine göre hava almaması için aşı macunu sürebilirsiniz.

-Saksısı küçük gelen bitkilerinizi bir numara büyük saksı ile değişimi yapın. Değişim yaparken bitkinizin köklerini zedelemeyin. Saçak kökleri temizleyin. Bitkinin yaşayabileceği yeni toprak ile değişimini gerçekleştirin. Orkide değişimi yapacaksanız orkide toprağı, açelya değiştirecekseniz açelya toprağı kullanırsanız bitkinin temel ihtiyaçlarını karşılamış olursunuz.

-Bitkinizin saksı ihtiyacı yok ise toprağını havalandırma çubukları ile havalandırın. Bu işlem bitki kök gelişimini destekleyecektir.

-Sarmaşık bitkilerinizin dallarının daha rahat büyümesi için yaprak-dal kısımlarını destek çubuğu ile sabitleyin ve fazla gelen kısımlarını kesin.

-Yaprakları sararmış veya rengi değişmiş bitkilerinizin toprağına sıvı veya granüllü gübre ilave edin. Bu işlemi düzenli aralıklarla uygulayın. Yaprak renk değişikliği için NPK ağırlıklı gübrelerden kullanabilirsiniz. Bu konuda bir uzmandan yardım alırsanız çok daha iyi olur. Bitkinin ihtiyacına göre doğru gübre kullanılırsa bitkinin gelişimi iyi yönde olur.

Haberin Devamı

-Yapraklı bitkilerinizi; yani benjamin, kauçuk, difenbahya, kalatya gibi bitkilerinizin yapraklarını temiz bir pamuk veya bez yardımı ile tozunu silin ve haftada bir kez fıs fıs ile nemlendirin.

-Bitkilerinizde yaprak biti, toprak kurdu veya kırmızı örümcek gibi zararlılar var ise hemen ilaçlamaya yapın ve diğer bitkilere bulaşmaması için ev içerisinde farklı bir yere konumlandırın.

-Bu arada tüm bitkilerinizi sulamayı ihmal etmeyin. Sulamayın el yardımı ile toprak kontrolü yaparak gerçekleştirin.

ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN…

(BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN? HAYDİ YAZIN!)

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

Özlem Özdemir Taş///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI