Cyclamen (siklamen) bitkisi
Sonbahar mevsimin en güzel çiçeklerinden olan cyclamen bitkisini yakından tanımaya ne dersiniz? Cevabınız ‘’evet’’ise aşağıdaki yazı, okunması için sizi bekliyor.
-Primulaceae familyasından olup çok yıllık bir çiçektir.
-Tavşan kulağı olarak da bilinen bu bitkiler yumrulu bir kök yapı sistemine sahiptir.
-Doğal yayılma alanları orman ağaç altı, kaya dipleri ve yüksek dağ etekleridir.
-Kalp şeklinde yaprakları desenli olup bir sap üzerine kuruludur. Çiçekleri ise bitkinin orta kısmından çıkar ve genellikle kurul halindedir.
-Çiçekleriyle oldukça gösterişli bir yapıya sahip olup pembe, fuşya, beyaz, kırmızımsı ve morumsu renkleri vardır. Yetişme şartlarına göre çiçekleri büyük veya küçük olabilir. Doğal yaşam alanlarında çiçekleri küçüktür.
-Cyclamen çiçekleri yetiştiği yere, hava sıcaklığının durumuna ve bakım şartlarına uygun birçok değişik türü vardır.
-Cyclamen çiçekleri yüksek sıcaklıklarda sağlıklı gelişim göstermez. Yirmi derecenin altına düştüğü yerlerde gelişimi sürdürür. Bu nedenle sonbahar mevsimi ve kış mevsiminde bolca çiçek açar.
-Cyclamen çiçekleri nemli ve havadar yerlerden hoşlanır. Şiddetli rüzgarlardan bitki zarar görür.
-Cyclamenler tohumla, kökten ayırma yöntemleri ile üretilmektedir. Cyclamenlerin tohumları fındık büyüklüğünde olup çiçekleri geçtikten sonra ortaya çıkar. Ortaya çıkan tohumlar toplanıp güneş görmeyen yerde bakılıp saklanırsa bir sonraki yıl kullanmak için değerlendirilebilir.
-Cyclamen bitkisinin toprağı humuslu, kumlu ve gübreli olmalıdır.
-Cyclamen bitkileri gübreyi çok sever. Özellikle gelişme ve dinlenme evrelerinde verilen gübreler bitkinin sağlıklı gelişimini destekler. Sıvı veya granül şeklide uygulanabilir.
-Cyclamenlerin sulaması kontrollü yapılmalıdır. Fazla sulama bitkinin mantarı hastalığa yakalanma durumunu arttırır.
-Cyclamenler sürekli çiçek açar. Fakat yıl içerisinde bazı dönemlerde dinlenme evresi yaşar. Bu dönemde bitkiyi çok sulamaktan kaçınmak gerekir. Bitki üzerinde kurumuş veya solmuş kısımları temizlemek gerekir.
-Cyclamenleri sularken bitkinin orta kısmına değil toprak yüzeyine gelecek şekilde olarak verilmelidir.
SEVGİ, HUZUR, MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE…
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ