Kış mevsimi başladı. Bu mevsimin özelliklerinden olan şiddetli rüzgarlar kendini gösterdi. Şiddetli rüzgarlar kontrol altına alınmaz ise evlere, tarım arazilerine, büyük yapısallara, geniş toprak alanlara zarar verir. Bu zararı en aza indirmek elimizde. Biraz teknik bilgi ve teknik bilgileri kullanarak en doğal ve bir o kadarda çok yararlı olan bitkileri kullanarak rüzgar şiddetini en aza indirilebilir. Rüzgar perdesi olarak adlandırılan bu bitkilendirme hakkında bilgi edinmek ister misiniz? Cevabınız ‘’evet’’ ise aşağıdaki yazı tam size göre!
Rüzgar perdeleri oluşturmak için ilk önce yapılacak yerin rüzgar yönü, rüzgar şiddeti ve rüzgarın saatteki gelme hızı tespit edilir. Her yerin iklim şartları farklıdır. Kış mevsim süresi yaz mevsim süresi farklıdır. Bu farklılıklar baz alınarak yapılan perdeler doğru amaca hitap eder.
Rüzgar perdelerinde bitki seçimi de önemlidir. Yine bu konuda rüzgar perdesi yapılacak yerin iklim şartlarına uygun bitkiler seçilir. Seçilen bitkilerin uzun boylu olması, kazık kök yapması, gelişimini tamamlamış gövde yapısı ve sağlıklı olmasına dikkat edilir.
Rüzgar perdesi olarak seçilen bitkiler; gelişim ölçüleri baz alınarak şerit halinde dikilir. Dikim işleminde toprağı kök boğumuna kadar yapılır ve taban kısmına gübre atılır.
Seçilen bitkilerin yaşına göre ilk sene destek çubukları ile toprağa sabitlenir. Bu işlem bitki köklerinin toprağa alışma sürecini hızlandırır.
Rüzgar perdesi olarak kullanılan bitkilerin bazıları şunlardır; göknar, melez servi, Arizona servisi, kavak, limoni servi, ladin, kara çam, darı çam, mazı, manolya, sedir, gürgen…
Eğer perde oluşturulan yerin rüzgar şiddeti fazla ise bitki şeridi ikiye çıkar. Bu iki şeridin gelişme evreleri dikkate alınır ve ona göre belli aralıklarda dikimi yapılır. Yani hızlı büyüyen bitki dikim mesafeleri uzun, yavaş büyüyen bitkilerin mesafeleri kısa tutulur.
İkili şeritlerde uzun boylu bitkilerin önüne kısa boylu bitkiler dikilir. Bitkiler kendi aralarında kalkan görevi üstlenir.
Bu bitkilendirme sayesinde rüzgar erozyonu en aza indirilir. Toprağın nemi korunur, organik gübre oranı artar. Toprağın su tutma kapasitesi çoğalır.
SEVGİ,HUZUR,MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE …..
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknoloji Öğrencisi)