Yazarlar
Bir Salkım Üzümden Gelen Melodiler
- Vitaceae familyasından olup Latince ismi VİTİS’dir.
- Ülkemizin hemen her yerinde rahatlıkla yetiştirilebilinir.
- Anavatanı Anadoluyu içine alan Kafkasyayı kapsayan bölgedir.
- Diğer meyvalara göre çeşidi çoktur. Yaklaşık onbin türü olduğu bilinmektedir.
- Ülkemizde daha çok razaki,çavuş,müşküle,misket,Bektaşi,yapıncak gibi çeşitleri bolca tüketilmektedir.
- Üzümler asmada yetiştirilir.
- Üzümler çekirdekli ve çekirdeksiz olarak piyasada bulunur.
- Üzümün; bakımı, üretimi zahmetli ve yorucudur ama bir o kadar da tatdıyla,yaprağıyla,meyvasıyla bereketli bir meyvadır.
- Üzümler okadar faydalı ve bereketli bir meyvadır ki;ticari anlamda çok tercih edilmektedir.Kurutmalık üzümler,yemeklik üzümler,şıralık üzümler,şaraplık üzümler olmak üzere ticari anlamda kategorilere ayrılmaktadır.
- Üzüm sadece ticari anlamda değil hem kozmetik,hem ilaç sektörlerinde de fazlaca tercih edilmektedir.
- Üzüm bitkisinin meyvası değerli olmasının yanında yaprağı da önemlidir. Özellikle dolma yemeği yapımlarında üzüm yaprağı daha çok tercih edilmektedir.
- Üzüm sıcağı seven bir bitkidir. Sıcaklık konusunda tolerans gösterebilir.Kış ayları ve sonbahar aylarında min.10 dereceye kadar sıcaklıklarda bile gelişme gösterebilmektedir.
- Toprak derinliği fazla olan yerlerde hızlı gelişme gösterir. Çünkü bitkinin kökleri derine gitmektedir.
- Yetiştirme toprağı bakımında çok isteği yoktur. Hemen her toprakta yetiştirilebilinir.
- Ama yumuşak ,su tutma kapasitesi yüksek ve bol gübreli topraklarda daha iyi gelişme yapmaktadır.
- Yazları kurak ve az yağışlı yerlerde iyi geliştiği gözlenmektedir.
- Yoğun rüzgarlı ortamları sevmeyen bu bitkinin; özellikle ilkbahar sonu ve yaz aylarında rüzgara maruz kalan yerlerinde mantari hastalıkların görünme oranı yüksektir.
- Üzüm bitkisinde gübreleme çok önemlidir. Çünkü doğru gübre kullanımı ürün kalitesini artırır ve hastalıklara karşı güçlü olmasını sağlar.Toprak tahlili yapıldıktan sonra bitkinin ihtiyacına gübre çeşidi kullanılmalıdır.
- Bitkide sulama kontrollü yapılmalıdır.Meyvaya durduğu zaman bitkinin su ihtiyacı fazla olmaktadır.Özellikle yaz aylarında gelişme gösteren bitkinin kökleri yeterli su bulamadığında meyvaları pörsümeye başlar,yaprakları solar ve rengi değişir.
- Her insan üzümü sevdiği gibi diğer canlılarda üzümü çok sever bu yüzden bitkinin hastalığa kapılması yüksektir.Hastalıklar en çok yaz mevsiminde görülmektedir.
- Üzüm bitkisinde en çok görülen mantari hastalıklar şöyledir:Bağ küllemesi,Mildiyö,Bağlarda ölü kol hastalığı,Kurşuni küf,Bağ kanseri.
- En çok görülen bitki zararlıları ise şöyledir:Maymuncuk,Bağ salkım güvesi,Unlu bit,Bağ uyuzu,Bağ filokserası
- Üzümde en sık görülen besin noksanlığı belirtileri ise bunlardır: Çinko noksanlığı,Potasyum noksanlığı,Azot noksanlığı,Bor noksanlığı,Demir noksanlığı,Magnezyum,fosfor noksanlığıdır.
- Bitki ye gelebilecek hastalıkları ve zararlıları önlemek için yapılacak ilaçlama sadece bir döneme ait olmamalı yılın dört mevsiminde ilaçlama uygulanmalıdır.
- Asmalarda budama konusuda çok önemlidir. Asma’lar kışın budanmamalıdır.Kış sonu bahar başlangıcı kurumuş,zarar görmüş kısımlar bitkiden uzaklaştırılarak budama yapılmalıdır.Yaz mevsiminde ise temizlik budaması yapılmalıdır.Bitkinin yapraklarını toplamak bile bitkiyi rahatlatır,budama etkisi verir.
- Asmalara iyi bakılırsa çabuk gelişme gösterir ve bulunduğu ortamı hızlıca sarar.
- Üzüm sağlığımıza o kadar çok faydası vardır ki…sofralarımızdan eksik edilmemesi gerekir.İster kuru ister yaş olsun mutlaka tüketilmelidir.
- Üzümün sağlığımıza faydalarının bir kısmı şöyledir;kan yapar,sindirimi kolaylaştırır,cildi güzelleştirir,Migrene iyi gelir,bağırsakları çalıştırır,kolesterolü düzenler,göz sağlığını korur,böbreklerin çalışmasını olumlu yönde etkiler.
Şimdi üzüm zamanı…..Tadıyla,görüntüsüyle,kokusuyla evlerinize bereket sağlık getirmesi dileğimle….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/////PEYZAJ MİMARI