Bayram geldi, hoş geldi. Evleri tatlı bir telaş sardı. İkramlılar, şekerler, dolmalar, tatlılar yapılmaya başlandı bile. Ya ev temizliği... Günler öncesinden başlanıldı değil mi? Bütün bunlar bayramı hep birlikte daha güzel, daha mutlu, daha bereketli yaşamak için… Bayramda misafirler için en iyisi yapılmak istenir, en iyi şekilde ağırlanmak istenir. İşte tamda bu noktada onları, bahçede ağırlamak en iyi fikirlerden biri olacaktır. Ama davetten önce bahçede biraz çalışmak gerekli. Nasıl mı? diye sorarsanız aşağıdaki hazırlık çalışmalarını hep birlikte gözden geçirelim derim. Buyurun başlayalım!.
Öncelikle bahçenizi temizleyin. Çim üzerinde, topraklı alanlarda, sebze bahçelerinde, çiçek tarhlarınızda bulunana kaba atıkları, bitki parçalarını toplayın ve bahçeden uzaklaştırın.
Kurumuş bitkileriniz var ise budama yapın. Solmuş çiçeklerinizi kopartın.
Çitlerinizi budamadıysanız sabah saatlerinde budayın. Servi türlerine, şimşirlere, kartopu bitkilerine, mazılara… form budaması yapın.
Meyve ağaçlarınızdaki olgunlaşmış meyveleri, sebze bahçesindeki sebzeleri toplayın. Misafirlerinize ikramlıklar için en doğal ürünlerdir. Ayrıca kendi ürününüzün misafirlerinize ikram etmenin mutluluğunu kat kat yaşamış olursunuz.
Bahçe bitkilerinizde böceklenme, mantar gibi zararlılar var ise bir an evvel ilaçlama yapın.
Çim sulama ve bitki damlama sulama saatlerini takip edin. Sulama saatlerinde misafirlerin ıslanmasını istemiyorsanız davet saatlerini buna göre belirleyin.
Bahçenizde yüzme havuzu ve süs havuzu var ise bakımını ve temizliğini yaptırın. Su değişimlerini yapın, filtreleri kontrol edin.
Çim alanlarınızın biçme işlemini yapmadıysanız, en uygun uzunlukta(3-5cm) biçme yapın. Misafirleriniz için çim yüzeyleri çok farklı aktivite (top oyunları, güneşlenme, minderlerde dinlenme….) yapmaya olanak verecektir.
Misafirlerinizi hem gündüz hem akşam rahatlıkla ağırlamak için aydınlatmalarınızı kontrol edin. Arıza olanları tespit edin ve tamir ettirin. Misafirleriniz için bahçedeki birkaç alanı küçük dekoratif aydınlatmalarla farklılaştırın. Mini mumlar, fenerler, spotlar ve kendiliğinden ışık veren biblolar kullanabilirsiniz.
Davet masanızı bahçenizin en güzel, en havalı ve en ulaşımlı yerine yerleştirin. Masanızın sağlam, şık, kaliteli olmasına özen gösterin. Masanız için sandalye, tabure gibi oturma birimlerinizi masayı kurduktan sonra yerleştirin.
Davet masanıza örtü sermek istiyorsanız; örtünün temiz bahçeye uyumlu ve şık olmasına önem verin. Ani çıkan rüzgarlar için masa örtünüzü tutturmak yarayan örtü mandallarından bir kenarda bulundurun.
Yaz yağmurlarını unutmayın. Aniden yağabilecek yağmurlar için davet masanızın yakınında mutlaka bahçe şemsiyelerinden ve el şemsiyelerinden bulundurun.
Davet masanızın üstüne mutlaka çiçek koyun. Kesme çiçek veya saksılı çiçek koyun. Kesme çiçek olarak güller, papatyalar, ortancalar, şakayıklar, güneş çiçekleri olabilir. Saksılı çiçek olarak mevsimlik çiçek saksıları, saksıda fesleğen, Minyatür güller, sukkulent arajmanları koyabilirsiniz.
Bahçenizi misafirleriniz daha farklı, daha güzel ve daha şık göstermek istiyorsanız bahçe aksesuarlarından yararlanın. Bahçe tülleri, küçük heykeller, aynalar, rüzgar gülleri, rüzgar zilleri, askılı saksı bitkileri…gibi kullanabilirsiniz.
İYİ BAYRAMLAR…
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI-Tarım Teknolojisi Öğrencisi