Yepyeni bir ilkbahar gününden herkese merhabalar! Havalar ısınıyor, yaz yaklaşıyor, bahçe keyfi her daim devam ediyor. Bu keyfi daha da kullanışlı hale getirmemiz için bahçe çalışmalarına devam ediyoruz. Bulunduğunuz yerin konumuna, yapısına, ekonomik durumuna göre herkesin bir bahçesi olmayabilir. Bu çok normaldir. Fakat bahçe severler boş durmaz mutlaka yaşadığı alanları bitkilerle donatır. Peki bu durumu fırsat bilerek balkonları bahçeye çevirelim mi? Ne dersiniz? Cevabınız evet ise hemen çalışmalara başlayalım. Ama balkon bahçeciliği yapmadan önce birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekir. Siz balkonları bahçeye çevirirken ben de size dikkat etmeniz gereken noktaları söyleyeyim.
Öncelikle evinizin balkon şeklinin, büyüklüğünün ve yapısının herkesten farklı olduğunu bilin. Çünkü balkon bahçeciliğin standartları yoktur.
Balkonunuzu inceleyin. Neyi ne kadar kullanacağınıza karar verin ve notlarınızı tek tek kağıda dökün. Bu işlem sizin tüm işlerinizin yüzde ellisini çözecektir.
Balkonunuzun güneşlenme ve rüzgar alma yönlerini takip edin. Bu takiple belirleyeceğiniz bilgi sizin dizaynınızı belirleyecektir.
Buraya kadar bütün maddeleri eksiksiz yaptıysanız bir sonraki aşamaya geçelim.
Balkonunuzu temiz tutun. Temizlik balkonunuzu güzel gösterecektir.
Balkonunuzu hangi tarzda kullanmak istiyorsanız ona göre bitki marketlerinden, fidanlıklardan, bahçe aksesuarlardan ürünler temin edin. Unutmayın balkonunuzun sizin zevkinizi yansıtmalıdır. Kimisi sade kimisi yoğun kimisi de gösterişli dizayn sever. Tercih sizin.
Balkon zemini için yapay halı çimleri, hasır örtüler, bahçe kilimleri veya kauçuk yer döşemeleri tercih edebilirsiniz.
Kullanacağınız bahçe mobilyaları (sandalye, masa, tabure, minderler...) kullanışlı ve yıkanabilir, temizliği kolay yapılabilen türden olmalıdır.
Balkonunuzda kullanacağınız aydınlatmada kullanışlı ve şık olmalıdır. Güvenli ve dekoratif özelliği bulunmalıdır.
Aksesuarlar olarak mumular, biblolar, tütsüler, kozalaklar, hayvan figürleri tercih edebilirsiniz.
Seçtiğiniz bitkiler balkonunuz için kullanışlı ve yaşam alanlarına hitap edecek şekilde konumlandırmalısınız. Kumkuat, bodur meyveler, mevsim çiçekleri, kokulu aromatik bitkiler, saksıda sebzeler, yaseminler, güller gibi çeşitli bitkiler balkon için idealdir.
Bitkilerin yaşam alanları saksılar olduğundan seçeceğiniz saksılar sağlam ve dizaynınıza uygun renkte olmalıdır. Büyüklüğü her zaman mevcut bitki saksısından bir numara büyük olmalıdır.
Eğer balkonunuz doldu yeriniz kalmadı ama hala bitki koymak istiyorsanız! Duvar saksılarından veya tavan saksıların temin ederek birçok bitkiye yer açabilirsiniz.
Balkon şemsiyeleri de bulundurmayı ihmal etmeyi unutmayın. Yaz sıcaklarında birebir kullanım sağlar.
Kuş sesleri ve kelebekleri de balkonunuzda isterseniz balkonunuzun duvarlarına kuş yemleri asın. Ziyaretinize birçok kuş gelecektir. Kokulu bitkilere kelebekler ziyaret etmeye bayılır.
ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN HERKESE….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/