Sonbahar mevsiminin gözde bitkisi, mutfakların vitamin deposu, bahçe ev süslemelerinin aranılan malzemesi balkabağının nasıl bir sebze/meyve olduğunu biliyor musunuz? Haydi gelin şuan tam zamanı olan balkabağını tanıyalım.
Latince ismi Cucurbita moschata olan balkabağı kabakgiller familyasındandır.
Toprağı; kumlu, geçirgen, mineraller bakımından zengin olmalıdır. Ph derecesi 5,5-6,5 arasında olmalıdır.
Balkabakları iki çiçekli olup erkek ve dişi olarak ayrılmaktadır.
Balkabakları; tohumla, çekirdekle ve tozlaşma yöntemleri ile üretilmektedir.
Güneşli ve bol ışık alan yerleri sever.
Gelişme döneminde fosfat ve potasyum ağırlıklı gübre verilmelidir.
Balkabakları iyi bakılırsa hızlı ürün verme özelliği gösterir.
Balkabakları; toprak yüzeyine verilen sudan daha iyi verim alır.
Balkabağı hasadı yetişme yerine ve türüne göre değişik aylarda olur. Bu aylar sonbahar mevsimini kapsar.
Balkabağı; dikkatli bakılmaz ise çabuk hastalanır. En çok mildöyü, kabak virüsü, külleme, bit, yaprak yanıklığı gibi hastalıklar sıkça görülmektedir.
Balkabakları diğer kabaklara göre daha fazla demir, potasyum, lif, sodyum, kalsiyum içermektedir.
Kabuğu sert ve cinsine göre dış rengi turuncu veya grimsi-turuncu olabilmektedir.
Besin değeri yüksek olduğundan sert kabuğun içindeki turuncumsu kısımdan yemekler yapılması oldukça faydalıdır. Çekirdekleri kurutulduktan sonra kuruyemiş olarak da tercih edilmektedir.
Balkabakları sonbahar mevsimini temsil eden bitkilerindendir. Süslemelerde sıkça kullanılmaktadır.
SEVGİ,HUZUR,MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI///ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ (Tarım teknolojisi öğrencisi)
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem