BAHÇELERİN EN LEZZETLİSİ ‘’MEYVA AĞAÇLARI’’
Hepimiz meyveyi çok severiz.En azından büyük bir kısmımız diyelim!...Bahçeniz de dalından meyve lar yiyebileceğiniz,bu meyvelar ile güzel tatlılar,ikramlar yapabileceğiniz bir meyve ağacınız olmasını ister misiniz?..... Bahçenize hangi meyve ağacını dikmeye karar vermekte zorlanıyor musunuz?.....O zaman bahçenize en uygun meyve ağacı dikmek için öncelikle şu noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.
·Öncelikle bahçe durumunuzu gözden geçirin. Güneşli-gölgeli-rüzgarlı yönlerinizi tesbit edin.
·Bahçenize dikeceğiniz meyve ağacının şeklini belirleyin.Yani çalımı istersiniz(böğürtlen,ahududu…),ağaç mı istersiniz(elma,armut….),sarmaşık mı istersiniz(üzüm,kivi)….karar verin.
·Bahçenizin toprak tesbitini yapın. Ya da bir poşet toprak örneğini fidanlıklara veya zirai yerlere götürüp toprağınızın cinsini tesbit ettirin.(kumlu mu,killi mi,kireçli mi…)
·Elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda fidan satışı yapan yerlere giderek görevliye bilgilerinizi aktarın.
·Görevli ile verilen ortak karar sonucunda meyve fidanınızı/ağacınızı inceleyin.
·Yeni aldığınız fidanınızın/ağacınızın aşılı olup olmadığını , kaç yaşında olduğunu,ürünün herhangi bir yerinde yara veya deforme olup olmadığını sorun ve bakın.
·Aldığınız meyve ağacınızı bahçenizin en uygun yerine dikmek için toprağa; saksı derinliğinden 20-30 cm fazla derinlikte çukur açın.
·Dikim yapacağınız yerde bitki yoğunluğu çok olmamalı. Çünkü meyve ağaçları geniş ve ferah alanlarını severler.
·Dikeceğiniz kısım çok rüzgar alan bir yer ise hemen değiştirin. Bitki meyve döneminde çiceklenirken ,yoğun rüzgarlı havada ağacınız çiceklerini döker böylelikle meyve oluşmaz.
·Dikim yaparken saksıdan çıkardığınız bitkini köklerine çok zarar vermeyin.
·Bitkinin toprağa çabuk ve hızlı adapte olması için dikim çukuruna gübre karıştırın.(organik ve inorganik olabilir)
·Diktiğiniz meyve ağacınızı can suyu dediğimiz ilk sulamasını yapınız. Sonra toprak kuruluğuna sulayın. Mevsim türüne göre yazın 2 günde bir kışın ise az veya hiç sulamayın(yağmur-kar suyu yeterli olur)
·Meyve ağacınız çok genç ise mutlaka bir destek çubuğu ile bağlayın ve ilk 1 yıl destek çubuğunu çıkarmayın.
·Seçtiğiniz meyve ağacınızın türüne göre zirai ilaç satan yerlerden fungusit ve insektisit ilaç türlerinden temin edin ve ne zaman kullanacağınızı öğrenin.
·Meyva ağaçlarından çok ürün elde etmek için mutlaka yıl içerisinde 1-2 defa budama işlemi yaptırın.
·Meyve ağaçlarınızda elde ettiğiniz güzel meyvelerinizi zamanında toplayın.
AFİYET OLSUN
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/////PEYZAJ MİMARI