Bahçe ile ilgili soru cevap

1-SORU: Merhaba Özlem Hanım; Kocaeli tarafından bahçeli bir evimiz var. Arkadaşım geçen gün ev görmeye cycas diye bir bitki getirdi. Görüntüsünü çok beğendim. Fakat cycas hakkında hiç bir şey bilmiyorum. Nasıl bir bitkidir? Bahçeme dikebilir miyim?

CEVAP: Cycas bir bahçe bitkisidir. Güneşli ve sıcak ortamlarda rahat gelişir. Toprağı nemli, kumlu ve organik mineraller bakımından zengin olmalıdır. Kış mevsiminde fazla su istemeyen bu bitki yaz mevsiminde düzenli sulama ister.

2-SORU: Son zamanlarda bahçeye çok merak sardım. Kendimce bazı bahçe işleri yapıyorum. Size bu konuda birkaç sorum olacaktı. Çelikle çoğaltma nedir? Hangi bitkilere uygulamalıyım? Ve nasıl uygulamalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Bitkilerin gövde dal ve yaprak gibi kısımlarından belli uzunluklarda kesilen, koparılan kısımlardan uygun ortamlarda oluşturulan çoğalmaya çelikle çoğaltma denir. Çelikle çoğaltma hem iç mekan hem dış mekan bitkilerinizin hemen her türüne uygulayabilirsiniz. Bitkinin uygun yerinden aldığınız parçaların (yaprak, dal, gövde) üzerindeki kısımları temizleyin. Temizlenen kısmı bitki gelişim sularına batırın ve torflu, kumlu toprak karışıma dikin. Üzerini naylon bir örtü ile kapatın. Ara ara su verin. Belli bir zaman sonra toprak üst kısmında yeni sürgünler çıkmaya başlar. İyice belirginleşen sürgünlerin küçük saksılara alıp yarı karanlık ortamlarda tutarak gelişmesini sağlayın.

3-SORU: Selam; Kaktüs bitkilerim için hangi vitamin kullanmalıyım?

CEVAP: Kaktüsler için bitki marketlerde özel kaktüsler için sıvı ve granül halinde gübreler var onlardan kullanabilirsiniz. Ya da evde hazırlayacağınız sebze haşlama suyu ve ısırgan çayı suyu ile kaktüsünüzün ihtiyacını karşılayabilirsiniz

4-SORU: Bahçeme nergis dikmek istiyorum. Ne zaman ve nasıl bir yere dikmeliyim?

CEVAP: Kış ayları nergis için uygun zamandır. Yağmur ve karın geçmesini bekleyin. Bahçe toprağınızı çapalayın, tırmıklayın ve organik gübre bakımında zenginleştirin. Yabani otları temizleyin ve bol güneş ışığı almasını sağlayın.

5-SORU: Bahçemde ayva ağaçlarım var. Bir ayva ağacıma elma ve armut aşısı yapmak istiyorum. En uygun zaman hangisidir?

Haberin Devamı

CEVAP: Aşı ile ilgili işlemler genellikle kış sonu ilkbahar başlangıcı yapılmalıdır. Yani bitkiler uyanmadan önce yapılmalıdır. Aşı kalemlerinin sağlıklı ve temiz olanlarını toplayın soğuk, kapalı ve nemli ortamda bekletin. Bir süre bekleyen kalem aşılarınızı uygun zamanda ayva ağacınıza uygulayın. Aşı bandını ve aşı macununu kullanmayı unutmayın.

6-SORU:Geçen senelerde çekirdeğinden ürettiğim limon ağacım var. Çok güzel büyüdü ve yaprakları gelişti ama bir türlü meyve vermiyor. Bunun için ne yapmalıyım?

CEVAP: Belirli bir olgunluğa gelmiş her meyve ağacı meyvesini verir. Bu durumda biraz beklemeniz gerekir. Ya da aşılama yapabilirsiniz. Gübrelemeyi ve düzenli sulamayı ihmal etmeyin.

7-SORU: Özlem hanım Sapanca’da büyük bir bahçem var içinde 50 e yakın meyve ağacım var. Bazen meyve veriyor bazen meyve vermiyor ya da çok az veriyor. Bu sene çok meyve toplamak istiyorum. Sizce meyve ağaçlarıma hangi bakım işlemi yapmalıyım.

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle her meyve ağacının bakım isteklerinin farklı olduğunu unutmayın. Erken donlar geçtikten sonra ilkbahar budaması yapın. Meyve verecek olan dalları kesmemeye özen gösterin. Ağaçlarınızın topraklarını havalandırın. Organik gübre karışımı ile toprağını tazeleyin. Tüm meyve ağaçlarına bahar başlangıcına kadar 10-15 gün aralıklar mantar ilacı (bordo bulamacı) verin.

8-SORU: Selam Özlem evimdeki limon ağacım çok büyüdü artık bahçeme dikmek istiyorum. Şimdi zamanı mı? Bahçemin neresine dikmeliyim?

CEVAP: Limon ağacınızı bir süre daha evde tutun. Erken donlar geçince ve hava sıcaklığı biraz daha artınca dışarı alabilirsiniz. Kumlu ve organik gübre bakımında zengin ve gün boyu yarım günde olsa güneş alan, şiddetli rüzgar almayan bahçe kısmına dikebilirsiniz.

9-SORU: Özlem yeni bir arazi aldım. Etrafını sınırlamak istiyorum. Bana birkaç örnek verir misin?

CEVAP: Bu konuda çok alternatif var. Çit bitkileriyle sınırlandırma yapabilirsiniz. Leylandi, mazı, mavi servi, kartopu, defne, alev çalısı gibi bitkilerden yararlanabilirsiniz. Tel örme çitlerinde istediğiniz boyutta alan sınırlaması yapabilirsiniz. Bu tel çeşitleri fazladır. Yapay çim kaplı, delikli örgü, testere ağızlı….gibi çeşitleri vardır. Ahşap tanda yararlanabilirsiniz. Ahşap kazıklardan, ahşap hazır çitlerde ve ahşap perde duvarlardan yararlanabilirsiniz.

10-SORU: Bahçemize yürüyüş yolu yapacağım. Sizce hangi malzemelerini seçmeliyim? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP: Bahçe yürüme yol alternatifleri çok çeşitli olup tamamıyla kendi seçiminize kalmıştır. Bulunduğunuz yerin iklim şartlarını ve kullanım amacınıza hitap eden ürünler kullanırsanız sizin için daha iyi olacaktır. Taş döşeme, beton parke döşeme, çakıl sıkıştırmalı döşeme, ahşap kaplamalı döşeme çeşitleri hem çok dayanıklı hem de çok doğal durmaktadır.

KOLAY GELSİN…

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi öğrencisi)