Bahçe için kokulu bitkiler

Bahar mevsimi tüm ülkemizde tatlılığıyla, güzelliğiyle, neşesiyle, huzuruyla, canlılığıyla devam ediyor. Doğanın tüm mis kokuları etrafımızı sarmaya başladı. Toprak kokusu, yaprak kokusu, çiçeklerin kokusu, yağmur kokusu… Bu mis kokuları bahçenizde de hissetmek istiyorsanız size önerebileceğim on beş kokulu bitkiye kulak verin. Bu bitkiler hem bakımı kolay, hem de bahçenizi mis kokularla dolduracaktır. Hazırsanız başlayalım.

Syringa Vulgaris (Leylak): Yaprak döken bu ağaççıklar zeytingiller familyasındandır. Ortalama 2-3 metre boylanmaktadır. Lila, Mor, Koyu pembe renklerindeki çiçeklerinin mis kokusu sayesinde tüm kelebekleri kendine çeker. Güneş seven bu bitkiyi bahçenize uygun bir yere dikebilirsiniz.

Haberin Devamı

Tıllıa tomentosa (Ihlamur): Çok yıllık olan bu ağaçlar, oldukça yararlı kent ağaçlarındandır. Havayı temizleme özelliği sayesinde yol bitkilendirilmesinde, parklarda ve ortak alan kullanımlarında çokça tercih edilmektedir. Yaprakları ve çiçekleri bahar mevsiminde ortaya çıktığında etrafa buram buram bir koku salar. Bahçenizde uygun yerlere dikebilirsiniz. Ayrıca yapraklarını toplayıp kurutarak kış mevsimlerinde çay olarak tüketip şifa bulabilirsiniz.

Rosa spp. (Gül): Ağaççık, çalı, sarmaşık görünümünde birçok formu olan güller güneşli yerleri çok sever. Geniş bir çeşide sahip olan gülgiller ailesi; hem kokulu hem kokusuz olanları vardır. Çiçek renkleriyle göz dolduran duruşlarıyla hemen her bahçede olmalıdır. Genelde iri ve katmerli olanları yoğun ve uzun süreli koku salmaktadır.

Jasminium spp. (Yasemin): Yasemin sarmaşıklarını bakımı kolaydır. Çeşitli türlere sahip yasemin sarmaşıklarını mutlaka bahçede bir yerlere sardırılması gerekmektedir. Güneşli ve yarı güneşli ortamlardan hoşlanan yaseminlerin en çok beyaz çiçekli olanları kokmaktadır.

Aromatik bitkiler (Kekik, nane, adaçayı): Mutfak bitkileri dediğimiz aromatik bitkilerin yapısında bulunan maddeler sayesinde her daim mis kokuları vardır. Aromatik bitkilerin bakımları kolaydır. İster bahçe saksılarınızda, ister sebze bahçenizde rahatlıkla yetiştirilebilirsiniz.

Haberin Devamı

Lonicera spp. (Hanımeli): Hem çalı hem sarmaşık türleri olan hanımeli bitkisinin sarmaşık olanları daha yoğun kokuludur. Çiçekli dönemdeyken verdikleri koku oldukça etkileyicidir. Bahçenizde herhangi bir yere sardırarak büyütebilirsiniz.

Lale-Sümbül-Nergis: Şu an tam zamanı olan soğanlı çiçekleri bahçenize veya bahçe saksılarına gönül rahatlığıyla dikebilirsiniz. Çiçeklerinin verdiği kokularla bahçenizin havası değişecektir.

Lavandula spp. (Lavanta): Çok yıllık olan bu çalı bitkileri her daim yeşildir. Akdeniz bitki örtüsünün özelliklerine sahip olan bu bitkiyi bahçede mutlaka güneş göre yerlere dikmelisiniz. Çiçek yapıları kurul halinde olup hem yaprakları hem çiçekleri yoğun kokuludur. Özellikle çiçekleri toplandığında ele mis kokuları yoğun olarak geçer.

Rosmarınus offıcınalıs (Biberiye): Biberiye bitkisi çalıdır. Ortalama 100-150cm uzamaktadır. Susuzluğa dayanıklı olan bu bitkinin bakımı kolaydır. Yıl içerinde düzenli budama ister. Mutfakta da tercih edilen yaprakları, insan sağlığına çok faydalıdır. Yaprakları ve çiçekleri aroma kokusuna sahiptir.

Haberin Devamı

Magnolia grandıflora (Manolya): Çok yıllık olan bu ağaç görüntüsü ile oldukça dikkat çekicidir. Her daim yeşildir. Yavaş buyur. Yaprakları kauçuğun yapraklarına benzer. Yaprak üstü koyu yeşil ve parlak, alt yüzeyi kahverengimsi yeşildir. Çiçekleri iri ve beyaz renklidir. Ağacın çiçekleri açtığında oldukça yoğun bir koku salar etrafa.

Gardenia spp. (Gardenya): Her daim yeşildir. Çalı görünümlüdür. Direk gelen yoğun güneşten hoşlanmazlar. Yarı gölge yarı güneş yerlerden gelişimi sağlıklı olur. Beyaz gül formunda çiçekleri hoş bir kokuya sahiptir.

Mellissa offıcınalis (Melisa): Çok yıllık otsu grubunda olan bitki özellikle yaz mevsiminde iyi bakıldığında hızlı büyümektedir. Çiçekleri ve yaprakları aromatik kokuya sahiptir.

Citrus spp. (Limon ağacı): Çalı, Ağaççık, Ağaç gibi formları bulunan limonlar Akdeniz bitkisidir. Bol güneşi ve sıcaklığı severler. Meyve öncesindeki çiçekleri hoş kokuya sahiptir.

Convallarıa majalis (Müge çiçeği):Yarı gölge yarı güneşli ortamları sever. Hem bahçede hem saksılı ortamda kolaylıkla yetişir. Çiçekleri kurullar halinde sarkıcı haldedir. Yaprakları geniş yüzeylidir. Çiçekleri hoş kokuya sahiptir.

Dianthus spp. (Karanfiller): Oldukça geniş form görünümleri sahip karanfiller, çok yıllıktır. Güneşli ve yarı gölgeli yerlerden hoşlanır. Kokulu ve kokusuz türleri vardır. Çiçekleri ile kokusu ile dikkat çekicidir.

MİS KOKULU GÜNLER YAŞAMANIZ DİLEĞİMLE….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/