Bahçe için ev yapımı gübreler

Bahar mevsiminde bitkiler; sağlıklı gelişebilmesi için gübreye ihtiyaç duyar. Bu gübreler; bitkinin durumuna, yaşına ve çeşidine göre farklılık gösterir. Genelde organik veya inorganik gübreler kullanılır. İnorganik gübreler hızlı ve sürekli kullanım isterken; Organik gübreler uzun süreli ve etkili kullanım ister. Bu noktada iki gübre çeşidi de bitkilerin temel yaşam standardına yardımcı olur. Bu yazımızda inorganik gübre kullanmayı sevmeyenlere, evdeki malzemeleri geri dönüşüm yaparak değerlendirmek isteyenlere; doğal gübre yapım ipuçlarından bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım!

Evinizde doğal yapım sirke var mı? Var ise bahçe sulama kabının ölçüsüne uygun 1/5 oranında sirke koyun. Üzerine kabın ağzına kadar su doldurun. Son olarak içerisine 4-5 diş sarımsak koyun. Sarımsakları doğrayıp koyabilirsiniz. Bu suyu bir karıştırıcı ile karıştırın. Ortalama 3-4 gün ve her gün karıştırmak üzere bekletin. Dinlenmiş bu karışımlı suyu; sebze bahçenize, gölgedeki bitki diplerine, güllerinizin topraklarına haftada bir kere olmak üzere dökün. Bu sayede bitkileriniz hasatlıklara karşı daha dirençli olacaktır. Ayrıca sağlıklı gelişimine yardım edecektir.

Haberin Devamı

Mutfağın olmazsa olmazlarında yumurtaların kabuklarını bir kaba biriktirin. Küçük parçalara ayırın. İçine muz kabuklarını ufak ufak dilimleyin. Kabınızın ağzına kadar bu içeriklerle doldurun ve karıştırın. İyice dolan bu karışımı ağzı kapalı olarak birkaç gün bekletin. Daha sonra bu karışımı, çiçekli bitkilerinizin, sarmaşıklarınızın, meyve ağaçlarınızın topraklarına dökün ve toprağa yedirin. Bu sayede bitkileriniz potasyum, kalsiyum gibi vitamin minerallerle daha güçlü ve sağlıklı gözükecektir.

Büyük bir şişe temin edin. İçini dışını güzelce temizleyin. İçtiğiniz çay posalarını bu şişeye atın. Yine içtiğiniz kahve telvelerini de bu şişeye dökün. İyice biriken bu karşıma ¼ oranında su koyun ve iyice şişeyi çalkalayın. Ağzını kapatarak ve ara ara karıştırarak bir hafta güneş görmeyen yerde bekletin. Beklettikten sonra bahçe bitkilerinin topraklarına dökün. Bu işlemi on günde bir yapın. Daha sonra bitkilerdeki değişimi fark edeceksiniz. Bu sayede bitki toprağı havalanacaktır, zararlılar uzaklaşacaktır ve bitki sağlıklı gelişimini sürdürecektir.

ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN…

(Bu arada bahçe ile ilgili sorularınızı göndermeye devam edin. Bir sonraki yazım soru-cevap olacak)

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknoloji Öğrencisi)

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/