Bahçe ve bitkilerle ilgili merak ettiğiniz tüm sorularınız o kadar çoktu ki hepsini derledim, toparladım ve tek tek cevapladım. Hazırsanız benzer sorduğunuz soruların cevaplarını hep birlikte öğrenelim.
SORU: Apartmanın giriş katında oturuyoruz. Apartmana ait ufak bir bahçe var. Bahçeyle uğraşmayı çok sevdiğimden, genelde ben ilgileniyorum. Bahçemiz çok gölgeli, günde üç veya dört saat güneş görüyor o kadar. Bu bahçemiz için önerebileceğiniz çiçekli bitki var mı?
CEVAP: Bahçeyi sevmeniz çok güzel, tebrik ederim. Gölgeli alanlarda çiçekli bitki yetiştirmek biraz zordur. Ama gölge ve yarı gölgeye dayanıklı bitki türleri vardır. Onları dikmenizi öneririm. Açelya, ortanca, kamelya, impatiens gibi bitkiler dikebilirsiniz.
SORU: Bahçemde beş yaşında limon ağacım var. Geçen sene çok güzel meyveler verdi. Bu sene meyvelerde azalmalar ve yapraklarında bozulmalar başladı. Limonumun tekrar eski haline nasıl döndürebilirim?
CEVAP: Limon ağacınız dış şartlardan olumsuz etkilenmiş olabilir. Gövde veya kök kısımlarında yaralanmalar bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Bitkilerde oluşan zararlılar bitkiyi yıpratır. Bu olumsuz durumları tekrar gözden geçirin. Bitki sulanmasına ve topraktaki gübre durumuna dikkat edin.
SORU: Geçen gün yeni ofis açılışımda bana benjamin bitkisi geldi. Bu bitkinin ağaç gibi gözükmesi çok hoşuma gitti. Bakımı hakkında pek fazla bir şey bilmiyorum. Benjamin bitkisine nasıl bakabileceğim hakkında bilgi verir misiniz?
CEVAP: Yeni ofisiniz hayırlı olsun. Benjamin bitkisi ofis ortamları için ideal bir bitkidir. Direk güneş ışığını sevmez. Bol aydınlık ve sıcak ortamda hızlı gelişmektedir. Haftada bir yapraklarını nemlendirin. Toprak kurudukça su verin.
SORU: Küpe çiçeklerini çok seviyorum. Balkonumda on tane farklı renklerde var. Çok da iyi bakıyorum. Son bir haftadır, bitkilerimin üzerinde sinekler uçtuğunu gördüm. Çiçeklerime daha yakından bakınca bitkilerimin her tarafını sarmış olduklarını gördüm. Bu sineklerden kurtulmak için ne yapabilirim?
CEVAP: Öncelikle tüm küpeli çiçeklerinizin saksı topraklarını kontrol edin, gerekirse topraklarını yeni toprak ile tazeleyin. Sulamaya dikkat edin. Sulama yaptığınız suyun temiz ve klorsuz olduğundan emin olun. Haftada bir sirkeli su ile çiçeklerinizi sulayın.
SORU: Ev menekşelerini çok severim. Bir hafta evde yoktum. Bu nedenle ev menekşelerimi yengeme teslim ettim. Çiçeklerimi geri aldığımda iyi gözüküyorlardı. Evimin çok kıymetli menekşeleri son zamanlarda bozulmaya başladı. Çiçekleri azaldı, yapraklarının da rengi değişmeye başladı. Acaba nerede yanlış yaptım.
CEVAP: Menekşeler devamlı ilgi isteyen çiçeklerdir. Ortamdaki ısı ve sıcaklık değişimleri bitkinin çiçeklerinin azalmasına ve yapraklarının bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle menekşelerinizi her zamanki yerine yerleştirin, sulamayı düzenli yapın ve on beş günde bir bitkinize sıvı gübre verin.
SORU: Ben iki yıl önce bahçeme ortanca diktim. Her şey denedim, çeşitli gübrelerde verdim. Ona rağmen birkaç tane küçük çiçek açıp bitiyor. Ama istediğim gibi ortancalarımda çiçeklenme olmuyor. Sizce bu durumda ne yapmalıyım?
CEVAP: Öncelikle ortancalarınızı kontrol edin, mevcut toprağını havalandırın, zararlı var mı yok mu onları kontrol edin. Verdiğiniz gübrelerin ortancalar için ideal olduğundan emin olun. İlkbahar mevsimlerinde bitkinizi derin budama yapmayın.
SEVGİ, HUZUR, MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE…..
Haydi yazın!...bir sonraki yazının konusu ne olsun. https://www.instagram.com/tasozdemirozlem
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI/////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ