Avokado bitkisi

Lezzetine doyamadığımız, şifalarını saymakla bitiremediğimiz, kozmetiğin her dalında kullanmaktan çekinmediğimiz avokado bitkisini tanımaya ne dersiniz? Hazırsanız başlayalım!

-Bilimsel adı; Persea americana ‘dır. Defnegiller (Laurecea) ailesindendir. Anavatanı Orta Meksika'dır.

-Tropik iklimlerde, Subtropik iklimlerde, Akdeniz bölgesinde ve don görmeyen bazı illerimizde kolaylıkla yetiştirilmektedir.

-Avokado meyvesi görüntü itibari ile armuda benzer. İçinde büyük bir tohum etrafını saran etli kısım bulunur. Kabuğu gelişim aşamalarına göre yeşilin her tonunu yansıtmaktadır.

-Avokado bitkisinin meyvesi; ‘klimakterik’ özellik gösteren bir meyvedir. Avokado meyvesi hasat edildikten sonra olgunlaşması için belirli süre beklenilmesi gerekmektedir. Bu özellik meyveye ayrı bir tat katar.

-Avokadonun tadını ve kokusunu veren içerisinde kendisine has bulunan yağıdır. Bu yağ sağlık açısından oldukça faydalıdır.

-Avokado ağacı her daim yeşildir. Yayvan tepe çatısı yapmaktadır. Yoğun rüzgar gören yerlerden çabuk etkilenir.

-Avokado ağacının çiçekleri sarımtırak ve küçüktür. Dikkat çekici özelliği yoktur. Çiçeklenme sonbahardan yaz sonuna kadar sürebilir. Çiçeklerde hem dişi hem erkek birimler vardır.

Haberin Devamı

-Toprak tercihi olarak çok toleranslı olup birçok toprak çeşidinde yetişebilmektedir. Ürün kalitesi ve bitkinin sağlıklı gelişebilmesi için derin, drenajı sağlanmış, kumlu-tınlı, hafif asitli topraklarda iyi gelişme göstermektedir.

-Avokado değişik yöntemlerle üretilebilir. Çekirdeği suda köklendirerek, aşılama, çelik alma ve kökten ayırma yöntemleri ile bitki çoğaltılabilir.

-Ülkemizde ilk avokado yetiştiriciliğinde, ortam iklimine adaptasyonu sağlamak için; Bacon, fuerte ,hass, zutano gibi çeşitleri kullanılmıştır.

-Avokado ağaçları hem toprakta hem saksıda yetişebilmektedir. Saçak kök yapısına sahip olduğu için derin ve geniş yüzeyler ister. Bu nedenle saksı seçimini derin ve geniş ağızlı olanlardan tercih edin ve saksı altında delik olmasını önemseyin.

-Avokado ağaçları düzenli sulama ister. Özellikle gelişme aşamasında bitkinin ihtiyacı ve toprak kuruluğuna göre su verilmelidir. Sulama suyu klorsuz olmalı, tuzlu olmamalıdır.

Haberin Devamı

-Avokado ağacında en çok kök çürüklüğü, beyaz sinek, yaprak bitki, meyve mantarı, kabuklu bitler görülebilmektedir. Hastalık durumuna göre düzenli ilaçlama yapılarak bitki zararlılardan kurtulmalıdır.

SEVGİ, HUZUR, SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE!

Haydi yazın, bir sonraki yazı ne olsun?

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ