Aromatik bitkiler; hem görüntüsüyle hem kokusuyla hem de şifası ile mutfaklarımızda değerli bir yere sahiptir. İster saksıda ister bahçede rahatlıkla yetiştirebileceğiniz aromatik bitkilerin şifalarını öğrenmek ister misiniz? İşte karşınızda bilinen, tanınan ve en çok kullanılan 10 aromatik bitkinin bilinmeyen şifaları…
Fesleğen; Anayurdu Hindistan olmasına rağmen Akdeniz bölgesinde kolaylıkla yetişmektedir. Çiçekleri, yaprakları kokulu olup oldukça lezzetlidir. Hem yaş olarak hem kurutup baharat olarak tüketilebilir. Fesleğenin yaprakları, dalları ve tohumları salatalarda, çay yapımında kullanılır. Sinir azaltıcı, hazmı kolaylaştırıcı gaz söktürücü, mide yatıştırıcı gibi birçok şifası vardır.
Kekik; Çok yıllık olan bu bitkiler yetiştirildiği yere ve konuma göre farklı formlarda gözükebilir. Kuru, kumlu ve havalandırılmış topraklarda güzel gelişir. Hem kuru hem yaş olarak tüketilebilir. Keskin bir kokusu vardır. Kalp sağlığını korur, Hazmı kolaylaştırır, Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, Göz sağlığını korur gibi birçok şifası vardır.
Rezene; Yabani bir bitki olup Akdeniz bölgesi doğal olarak bulunur. Boylanan çok yıllık bir bitkidir. Hem yaprakları, hem gövdesi hem de tohumları mutfakta çok kullanılır. Çay olarak tüketilen rezene bitkisinin; kansızlığı azaltır, kas gevşetir, ödem atar, sinirleri yatıştırır, idrar söktürücüdür, C vitamini kaynağıdır gibi birçok şifası bulunmaktadır.
Kişniş; Çok yıllık olan bu bitkinin tohumları ilkbahar mevsiminde ekilir. Gübreli, kumlu ve hafif toprakları sever. Güneşli ortamda hızlıca gelişir. Susuzluğa kaşı toleransı yoktur. Düzenli sulama ister. Yaprakları maydanoz yapraklarına benzer. Tohumları ve yaprakları kullanılır. Hazmı kolaylaştırır, bağışıklığı güçlendirir, gaz söktürür, kan şekerini düzenler, iştah açar gibi birçok şifası vardır.
Melisa; Çok yıllık olan bu bitki; gübreli ve kumlu topraklardan hoşlanır. Güneşli ve yarı gölgeli alanlarda iyi gelişmektedir. Beyaz çiçekleri vardır. Yaprakları limonumsu bir kokuya sahiptir. Salatalarda baharat olarak, bitkisel yapmada çay olarak kullanılmaktadır. Sinirleri rahatlatır, Hazmı kolaylaştırır, Mide Bulantısına iyi gelmektedir, spazm çözücüdür, cildi temizler gibi birçok şifası vardır.
Nane; Göz alıcı yaprak dokusu ve rengi ile dikkat çekicidir. Güneşli ve yarı gölgeli ortamlarda hızlı gelişir. Hem kuru hem yaş olarak tüketilmektedir. Mevsimsel alerjileri azaltır, hazımsızlığı çözer, solunumu düzenler, Ağrıyı azaltır, Mide bulantısını azaltır, Soğuk algılığı ve gribal enfeksiyonları azaltır.
Adaçayı; Çok yıllık olan bu bitki kumlu ve geçirgen topraklarda hızlı gelişir. Yarı gölgeli ortamlarda rahatlıkla gelişir. Grimsi yaprak rengi dokusu pütürlüdür. Morumsu çiçekleri vardır. Depresyonu ve stresi azaltır, Zararlı toksinleri azaltır, ağız ve diş eti sağlığını korur, cilt lekeleri azaltır, mideyi rahatlatır, kolesterol düzenler gibi birçok şifası vardır.
Biberiye; Çok yıllık olan bu bitki tipik bir Akdeniz bitkisidir. Çalı formunda olup 1,5 metreye kadar boylanabilmektedir. Her daim yeşildir. Yaprakları küçük ve kurullar halindedir. Hacimli formdadır. Mor renkli çiçekleri vardır. Sindirimi düzenler, Bağışıklık sistemini düzenler, Sinir sistemine iyi gelir, Hazmı kolaylaştırır, İdrar söktürücüdür gibi birçok şifası vardır.
Lavanta; Çok yıllık olan bu bitki güneşli yerlerden hoşlanmaktadır. 1,5 metreye kadar boylanmaktadır. Budanmaya elverişlidir. Mor-lila renginde çiçekleri ilkbahar mevsiminden sonra açmaya başlar. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır, kusma refleksini azaltır, stresi azaltır, uykusuzluğu giderir, böbrekleri temizler, idrar söktürücüdür gibi birçok şifası vardır.
Defne; Her daim yeşil olan bu bitkinin hem çalısı hem ağacı hem de yer örtücü olan formları bulunmaktadır. Yapraklar sert ve düzdür, Kurullar halindedir, Çiçekleri beyaz olup kokuludur. Soğuk algınlığı sorunlarını azaltır, bel ağrıları azaltır, Sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır, sakinleştirici etki verir gibi birçok şifası vardır.
Aromatik bitkilerin bu kadar çok faydası olduğuna göre hala ne duruyorsunuz. Haydi saksılarda bahçede aromatik bitki yetiştirmeye…
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknoloji Öğrencisi-Usta öğretici)