Araya Araya Geldi ‘’Aralık Ayı’’
1. Yılın Son ayı olmakla birlikte Kış mevsiminin İlk ayı olarak hayatımızda yer almaktadır.
2. Yaprakları tamamen dökülmüş bitkilerinizin ; dibinde biriken yaprakları temizleyin.
3. Rüzgar veya herhangi bir nedenden dolayı ağaçlarınızın, çalılarınızın zarar görmüş kısımlarını budayın, temizleyin ve mutlaka soğuklardan etkilenmemesi için yaralı veya kırılmış yerlerine aşı macunu ile onarın.
4. Zayıf olan bitkilerinizi karın verdiği ağırlıkla bünyesinde oluşturabilecek yarayı,kırılmayı önlemek için bitkiyi destek çubukları ile sabitleyin. Sabitlerken kullanacağınız ipi yapı malzemeleri satan market veya fidanlıklardan temin edin. Gelişi güzel ip ile bağlanan bitki zamanla kopar ve tahribat oluşturabilir.
5. Meyve ağaçlarınızın,güllerinizin ,çok yıllık bitkilerinizin……toprakları donmaması ve bitki köklerinin soğuktan etkilenmemesi için diplerini ağaç kabuğu,ince serilmiş hayan gübresi veya talaş ile küçük bir halka yaparak kaplayın.
6. Dona dayanıksız olan bitkilerinizi(begonvil,melisa,turunçgiller,mercan….gibi) topraktan kökleri ile beraber çıkartın .Saksıya dikin , sera veya kış bahçesine alın.
7. Bitkiler bu zamanda uyku dönemlerinde olduğu için yerini değiştirebilirsiniz; istediğiniz bitkileri topraktan köklerine zarar vermeden çıkartın ve bahçenizin istediğiniz bir yerine dikin. Yalnız bitkinizin güneşli mi gölgeli mi yerleri sevdiğini hesaba katarak hareket edin.
8. Çimlerinizin üstünde yapraklar var ise onları temizleyin. Çimlerinizde kahverengileşmiş, ölü kısımları ayıklayın. Karda ve yağmurlu havalarda çok fazla çim üzerinde gezmeyin. Çünkü ıslaklıkla birlikte toprak yumuşar ve çimin yüzeyden kalkmasına neden olur.
9. Balkondaki süs bitkilerinizi , çiceklerinizi dondan etkilenmemesi için tek tek hepsini delik açarak poşetleyin.
10. Bitkilerinizin arasında veya çimlerinizin arasında çıkmış yabani otları temizleyin.
11. Meyve ağaçlarınızı zirai ilaç satan yerde bulabileceğiniz ‘kışlık yağ ‘ile ilaçlayın. Bu işlem kışın böceklerin larva oluşturmasını ve soğuktan zarar görmesini engeller.
12. Gövdeleri çıplak kalmış güllerinizi de bordo bulamacı ile ilaçlayın. Böylelikle Gülleriniz mantar hastalıklardan korumuş olursunuz.
13. Bitkilerinizin üzerindeki karları rutin olarak kürek,fırça,tırmık ….yardımı ile temizleyin.
14. Bahçe ekipmanları steril malzemelerle temizleyin. Yeni bahar dönemine hazırlayın.
15. Otomatik sulama sistemi kapatın ve bozuk olan yerler tamir edin.
16. Kış bahçenizin veya seralarınızın tüm kısımlarını kontrol edin kar ,don ve rüzgar nedeniyle oluşabilecek tahribatı en aza indirgeyin.
Okuduğunuz için teşekkürler……………….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI