Genel SağlıkOruç tutmanın kök hücreler üzerindeki etkisi

Oruç tutmanın kök hücreler üzerindeki etkisi

10.05.2019 - 15:16 | Son Güncellenme:

Vücudumuzda kök hücreler, sağlıklı yetişkin vücudunun kendi kendini iyileştirme, onarma, tamir etme ve gençleştirme yeteneğini oluştuyor. Vücudumuzda her hangi bir yer hasar gördüğünde, kök hücreler hızla hasar görmüş hücreleri tamir, edip, onarmak, yenilemek için harekete geçiyor. Kök hücre ve eklem tedavisi uzmanı Yüksel Büküşoğlu konu hakkında bilgiler verdi.

Oruç tutmanın kök hücreler üzerindeki etkisi

Son yapılan bilimsel çalışmaların, yaşlanmanın vücuttaki yetişkin kök hücrelerin sayısının ve fonksiyonunun kaybı ile yakından ilişkili olduğunu gösterdiğini söyleyen Dr. Yüksel Büküşoğlu şöyle konuştu: “ Zaman geçtikçe, kök hücrelerdeki işlev kaybı dokularımızı genç kalmaktan, zarar görmekten ve kendilerini yenilemekten yoksun bırakmatadır. Oksidatif stres, kronik iltihaplanma, ve DNA hasarı kök hücre fonksiyonlarını olumsuz etkilemekte ve doku ve organların kendilerini tamir etme, onarma, iyileştirme yeteneklerinin bozulmasına neden olmaktadır. Kısacası yaşlanmanın, yetişkin kök hücre fonksiyonlarında düşüş ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı

Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar ise aralıklı olarak açlık periyodlarının yani oruç tutmanın ve bazı doğal gıdalardan bol beslenmenin yaşlanan kök hücreleri üzerinde son derece olumlu etkiler yaratıp, iyileştirebileceğini, işlevini artırabileceğini ve yaşlanan kök hücrelerin sayısını azaltabileceğini göstermektedir. B3 vitamini ( balık, kümes hayvanları, et, sığır eti, mantar), D vitamini, Karnosin içeren besinler yanısıra, C vitamini, E vitamini ve Selenyum gibi antioksidanlardan zengin besinlerin, Böğürtlen, Karadut , Nar, Kırmızı Pancar, Lahana, Brokoli, Kırmızı biber gibi besinlerin hücrelerinin karşılaştığı çevresel faktörlerin tahrip edici etkilerine karşı kök hücre fonksiyonlarını koruyarak, yaşlı ve bozulmuş kök hücrelerine dönüşme riskini azaltabildiği ileri sürülmektedir.

Haberin Devamı

Aralıklı açlık periyodlarının yani oruç tutmanın, egzersiz yapmanın, sigara ve alkol gibi toksik maddelerden uzak durmanın ve yukarıda verilen doğal gıdalardan zengin beslenmenin yetişkin kök hücre fonksiyonlarında iyileşme, işlevlerinde artma sağlayabileceğinin ve yaşlanan kök hücrelerin sayısını azaltabileceğinin bilimsel çalışmalarla gösterildiğini söyleyen Dr. Yüksel Büküşoğlu, uzun yaşamın sırrının vücudumuzdaki yetişkin kök hücrelerin diri, canlı, sağlıklı ve yeterli sayıda tutmak olabileceğini söyledi.

Oruç tutmanın kök hücreler üzerindeki etkisi

Kök Hücre ve Eklem Tedavisi

Uzmanı Yüksel Büküşoğlu

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar