SağlıkOrtognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Nedir? Ortognatik Cerrahi Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Nedir? Ortognatik Cerrahi Ameliyatları Nasıl Yapılır?

26.03.2021 - 12:10 | Son Güncellenme:

Alt ve üst çeneye yönelik olarak zaman zaman cerrahi bir tedavi uygulama gerekliliği doğabiliyor. Bu noktada Ortognatik olarak adlandırılan bir cerrahi yöntemi gerçekleştirilmektedir. Sizin için en çok merak edilen ve bu doğrultuda sorulan Ortognatik cerrahi (çene cerrahisi) nedir? Ortognatik cerrahi ameliyatları nasıl yapılır şeklindeki soruların yanıtlarını tüm detayları ile derledik.

Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Nedir Ortognatik Cerrahi Ameliyatları Nasıl Yapılır

 Ortognatik cerrahi (çene cerrahisi) insanlar tarafından çok fazla merak edilen konu başlıkları arasında öne çıkmakla birlikte sıklıkla araştırılan önemli konular arasına girmektedir.

Haberin Devamı

  Ortognatik Cerrahi (Çene cerrahisi) Nedir?

 Ortognatik cerrahi (çene cerrahisi); Alt ve üst çeneye ait durumdaki şekil, yapı, ilişki bozukluklarının olması gerektiği şekilde düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir. Bu uygulama halk arasında ise çene cerrahisi yahut çene ameliyatı diye de bilinmekte olan bir işlem olma özelliği taşımaktadır.

 Ortognatik Cerrahi Ameliyatları Nasıl Yapılır?

 Ortognatik cerrahi büyüme gelişiminin tamamlanmasından sonra genel anestezi altında ağız içerisinden uygulanan bir işlem olma özelliği taşımaktadır. Ameliyat planlaması ise ortodonti uzmanı ve plastik cerrah tarafından yapılmaktadır. Gerçekleştirilen ameliyatlar, iki çeneye, tek çeneye ve aynı zamanda elmacık kemikleri, çene ucu ve buruna da uygulanabilmektedir.

Haberin Devamı

 Ameliyat için gerekli olan planlamanın yapılmasından sonra cerrahi işlem provası sefalometrik röntgen filminde ve ağızdan alınmış olan ölçülerden elde edilen modeller üzerinde gerçekleştirilmektedir. Sefalometrik ameliyat ve model ameliyat işlemlerinin tamamlanmasının ardından, cerrahi müdahalede çenelerin düzeltilmesinde kullanılacak olan splintler üretilir.

 Cerrahi işlemin yapılacağı gün, ortodonti uzmanı da ameliyata girer. Plastik cerrah yahut çene cerrahı ameliyatı tamamlanıncaya kadar bu süreci takip ve kontrol eder. Gerçekleştirilen cerrahi işlemden birkaç gün sonra iyileşme döneminde çeneler bağlanır. Söz konusu olan bu dönem ise yaklaşık olarak 1 hafta-10 gün sürer.

 Bu süre içerisinde hasta sıvı gıdalarla beslenilir. Daha sonraki süreçte lastiklerin nasıl takılıp çıkartılacağı hastaya öğretilir. Hasta birkaç hafta daha yemekler dışında lastikleri kullanmaya devam eder. Bu dönem içerisinde yüzde şişlikler meydana gelmekte fakat hızla iyileşmektedir. Cerrahi müdahaleyi takip eden ilk haftalarda hasta tarafından sert gıdaların tüketilmesi yasaktır.

 Uygulanmakta olan ortodontik tedavi ameliyatından sonra genellikle 6-8 ay kadar daha bir sürer devam eder ve sonrasında da tamamlanır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar