Gelin olmuşsun gidiyorsun yaza düğünün var ama dişlerin çarpık dolayısıyla mutsuzsun, diş teli taksan düğüne yetişmeyecek en güzel gününde ya çarpık dişlerle resim çektireceksin ya da ağzında diş telleri olacak...
Lisedesin veya üniversitede, tam ergen durumu herşeye isyan herşeye karşısın. Diş telleri mi? O da ne yakarız yıkarız:)
Satış pazarlamadasın her gün insanlarla konuşmak zorundasın, hem kendinden emin durman lâzım hem de dış görünüşün iyi olmak zorunda, Ama o ön dişlerinin birbiri üzerine binmesi yok mu! Öyle rahatsızsın ki ne işinden dolayı diş teli takabiliyorsun ne de işini iyi yapabiliyorsun...
Konservatuvarda okuyorsun veya bitirmişsin oyuncu veya spiker olacaksın ama dişlerin kötü... Diş teli taksan iş bulamazsın, öyle bir sektör baskısı var ki hem güzel güleceksin hem de diş teli kesinlikle takmış olmaman lâzım...
İş kurdun patron oldun, toplantı üstüne toplantı, galalar, yemekler, fuarlar ama seni rahatsız eden ve insanlarında bildiği ama sana söyleyemediği dişlerinin durumu da var. E karizma da var şimdi ne olacak?
Çocuğun mu var derdin var:) Damaklık verdin takmadı inatçı mı inatçı bir de ...Porselen diş telleri var diyorsun bak dişlerin çok güzel olacak diyorsun ama o ''hayır ben kesinlikle diş teli takmam'' diyor. Konu açıldığında gözleri dolmaya başlıyor ve sen dünyanın en kötü annesi olduğunu düşünerek vicdan azabı çekip çaresizliğe kapılıyorsun...
O kadar çok örnek var ki; hem dişlerim güzel olsun ama kaplama olmasın kendi dişlerim olsun, ama diş teli de takmam diyen...
Hastalarımın, özellikle de ebeveynlerinin bana en çok sordukları sorulardan biri de ‘’ Hocam o kadar teknoloji gelişti bu tellerin yerine hâlâ başka bir şey geliştiremediniz mi?’’ sorusudur.
Adam haklı tabii 1969' da ay'a ilk insan ayak bastığında metal braketler kullanılıyordu 2017' deyiz yine metal braketler kullanılıyor.
İşte yukarıda bahsettiğimiz tüm problem ve soruların artık bir çözümü var. O da hiç diş teli kullanılmadan bir seri şeffaf diş kalıpları ile çarpık dişlerin düzeltilmesi tekniğidir.
Üç boyutlu yazıcıların çıkması ile tüm dünyada özellike sağlık alanında bir devrim yaşanırken ortodontide de şeffaf kalıplar ile yapılan telsiz ortodontik tedaviler ortaya çıktı. Invisalign’da bu telsiz ortodontik tedavilere en güzel örneklerden biridir.
Invisalign teknolojisi ile dişleriniz önce sanal ortamda düzeltilir, daha sonra bu sanal ortamdaki diş hareketi gerçek hayata bir dizi şeffaf diş kalıplar vasıtasıyla gerçeğe dönüştürülür. Yani üç boyutlu tarayıcı ve yazıcı teknolojisine dayanan bir tedavi yöntemidir.
Bu şeffaf kalıplar diş tellerinde de olduğu gibi dişlere kuvvet uygulayarak hareketi sağlar.
Invisalign tedavisinin en büyük avantajı neredeyse kimsenin fark etmeyeceği kadar estetik olmasıdır. Bu şeffaf diş kalıpları dişlerin etrafını çepeçevre sarar fakat diş etlerine değmez. İstenildiğinde de hasta tarafından kolayca çıkartılıp takılabilir. Tedavi boyunca hastanın ağzına metal tel kesinlikle girmez.
Ne kadar görünmezler?
Ne kadar görünmez diye merak ediyorsanız genellikle hastalarıma yaptırdığım bir test var. Hastanın plakları bize geldiğinde ve annesi babası veya eşi o seansa da gelmediyse biz onlara diş kalıplarını teslim ettiğimiz halde eve gittiklerinde yanlış randevu verdiğimizi, kalıpların ileriki bir tarihte geleceğini söylettiriyoruz. Aileler yanlış randevu verdiğimiz için bize kızıyor ama hastamız onlara ağzılarındaki şeffaf plakları gösterdiklerinde invisalign’nın ne kadar az farkedilebilir olduğunu birebir test etmiş oluyorlar.
Herkese uygulanabilir mi?
Invisalign tedavisine uygun olup olmadığınızı öğrenmeniz için muayene olmanız gerekir. 12 yaşından büyük, orta ve hafif ağırlıktaki ortodonti vakaları invisalign ile tedavi edilebilir.
Invisalign plaklarını günde kaç saat takmam lazım?
Normal tedavi sürecinde yemek yerken ve dişlerinizi fırçalarken invisalign kalıplarını çıkartmanızı istiyoruz. Yani günde ortalama 20 saat ağızda kalması gerekiyor. Bunun dışında aşağıda sıraladığım özel anlarınızdan dolayı haftada ekstra 4-5 saat daha takmayabilirsiniz.
İstediğimde çıkartabilir miyim?
Önemli bir toplantınız varsa, arkadaşınızın veya sizin düğününüz varsa, fotoğraf çekiminiz veya kamera önüne çıkmanız gerekiyorsa, iş görümesine gidecekseniz, uzun bir konuşma yapmanız gerekiyorsa, ilk kez birisi ile buluşacaksanız yani kısaca dişlerinizde hiç bir şeyin olmadığını istediğiniz hayatınızın kritik ve önemli anlarında invisalign plaklarınızı çıkartabilirsiniz.
Temizliği zor mu?
Invisalign plakları çok kolay temizlenir. Akan bir suyun altında sıvı sabun ve diş fırçası ile kolaylıkla temizlenebilir. Bunu sabah ve akşam yapmanız yeterli olacaktır.
Zaman içinde invisalign kalıplarında renkleşme oluyor mu?
Eğer sigara, çay, kahve gibi dişleri renklendiren maddeleri kullanıyorsanız invisalign kalıplarında zamanla renkleşme olur ancak bir kalıp 15 gün kullanılmaktadır. Yani 15 gün sonra yepyeni şeffaf bir kalıba geçmiş olacağınız için bunu dert etmenize gerek olmayacak.
Tedavi süresi?
Tedavi süresi tamamen vakaya göre değişmektedir. Hafif vakalar 3-8 ay, orta vakalar 8-16 ay, ağır vakalar ise 16-24 ay sürebilmektedir. Bunu öğrenmenin en kolay yolu bir ortodonti uzmanınına muayene olmanızdır. Bu arada telsiz ortodontik tedaviler hemen hemen hiç belli olmadığı için hastalarımızın genellikle süre ile ilgili bir derdi olmamaktadır.
Diş teli tedavisi mi daha hızlı şeffaf diş kalıpları ile olan mı?
Bu tamamen vakaya göre değişen bir durumdur. Ama genelde invisalign ile yapılan tedaviler daha hızlıdır. Bunun nedeni ise invisalign tedavisinde orta ve hafif vakalar tedavi altına alınabilmektedir.
Sevgiler
Ortodonti Uzmanı Dr. Cihan Çapan
Facebook: https://www.facebook.com/cihancapan
Instagram: https://www.instagram.com/cihancapan