Hemoroid Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hemoroid Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hemoroidin karıştırılabileceği diğer hastalıklar nelerdir?

Hemoroid (basur), makat bölgesinin diğer hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Hemoroid aynı bölgede yerleşim gösteren diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Hemoroidin en sık karıştırıldığı hastalıklar, anal fissür, anal fistül, anal apse, makat kanseri ve poliplerdir. Bu nedenle proktoloji ve kolorektal cerrahi konusunda uzman bir hekimin kontrolünde tedavinizi gerçekleştirmeniz önemlidir.

Hemoroidin dişisi erkeği olur mu?

Haberin Devamı

Hemoroidde dişi-erkek hemoroid gibi bir ayrım yoktur. Halk arasında dişi basur diye tabir edilen durum basurun tekrarlaması durumunu ifade eder ancak tıbben böyle bir ayrımdan bahsetmek mümkün değildir.

Tedaviden sonra tekrarlar mı?

Her tür tedavi sonrasında tekrarlama ihtimali vardır, ancak çok düşüktür. Hemoroid tekrarlasa bile birkaç dakikalık tedavi ile tedavi edilir, tedavinin birden çok yapılmasında hiçbir risk yoktur, oysa diğer tür tedavilerde tedavinin tekrarlanması zor ve risklidir.

Hemoroid ameliyatından sonra dışkılama ve gaz tutamama problemi olur mu?

Çok nadir görülen bir komplikasyon olmakla birlikte, özellikle yaşlı hastalarda, sfinkterlerin ameliyat sırasında kesilmesi ve zarar görmesine bağlı olarak dışkı ve gaz tutamama durumu gözlenebilir.

Acı yemek hemoroid yapar mı?

Acı ya da baharatlı gıda tüketmenin doğrudan hemoroide yol açması söz konusu değildir. Ancak acı tüketimi, dışkılama sırasında tam boşalamama hissine ve dolayısıyla kişinin daha çok ıkınmasına ve tuvalette kalma süresinin uzamasına yol açar. Sürekli tekrarlayan ıkınma durumu da hemoroide zemin hazırlar. Bu nedenle beslenmeye dikkat etmek önemlidir.

Hemoroid pıhtılaşması ne demektir?

Hemoroid pakesi içerisindeki damarlardan birinin içerisinde kan pıhtılaşırsa, akım duracağından hasta çok şiddetli ağrı duyar. Bu duruma hemoroid pıhtılaşması veya tromboze denir.

Her hemoroid hastasına kolonoskopi yapılmalı mıdır?

Hemoroid hastalığı, ülseratif kolit, anal fissür, bağırsak kanseri gibi başka hastalıklarla birlikte seyredebileceğinden, risk faktörü varlığında kolonoskopi istenebilir. Ancak her hastaya kolonoskopi yapılmaz.

Haberin Devamı

Hemoroid boğulması ne demektir?

Evre 3 ve 4 hemoroidlerin makatın dışına çıkması sonrası, ödem yaparak orada kalması durumunu ifade eder. Hemoroid morarıp şişkin bir hal aldığı için ve hastada şiddetli bir ağrı hissine neden olduğu için bu duruma hemoroid (basur) boğulması adı verilir.

Hemoroid lazerle tedavi edilir mi?

Hemoroid tedavisince lazerin yararı yoktur. Maliyeti arttırmak dezavantajı vardır. Lazerle tedavi hemen hiç uygulanmamaktadır. Halk arasında ısı ile tedavi lazer olarak bilinmektedir. Bu tedavi ile de yeterli sonuç almak mümkün değildir.

Tedavi ağrılı mıdır?

Hemoroidin bağlanması tamamen ağrısızdır. Ancak dış hemoroid, fissür, fistül gibi hastalıkların tedavisinde lokal anestezi denilen o bölgenin uyuşturulması uygulaması gerekir.

Tedavi sonrası ağrılı mıdır?

Hayır. Hemen hiçbir tedaviden sonra tahammül edilemeyen, günlük yaşamı, iş hayatını etkileyecek ağrı olmaz.

Haberin Devamı

Genel Cerrahi Uzm. Op. Dr. Yasir Gözü

www.avrupacerrahimerkezi.com