Kızlık zarı olarak bilinen hymen, vajina girişinden yaklaşık 3 cm içeride yer almaktadır. Halka şeklinde ve ortası boş olan bu yapı normal şartlarda yumuşak ve esnektir. Kızlık zarı (hymen) anatomik yapısı farklı olabilmektedir. Kızlık zarının anatomik yapısındaki farklılıklar vajinismus semptomlarının gelişmesine neden olabilmektedir.

Yüksek kenarlı, fibrotik, septalı ve normal yapılı hymenler görülebilmektedir.

Kızlık zarının çıkarılması ve vajinismus

Vajinismus semptomları görülen hastalarda, kendi istekleriyle veya uzman tavsiyesiyle kızlık zarı çıkarma operasyonuna (hymenektomi) başvurulmaktadır. Kızlık zarının varlığı tek başına bir vajinismus sebebi olmadığı gibi, tek başına bir tedavi yöntemi de değildir. Anatomik yapısı gereği birleşmeye izin vermeyecek düzeydeki anomaliler, zaman içerisinde kişide birleşmeye dair yoğun tepkiler gelişmesine neden olur. Bu duruma psikolojide “öğrenilmiş çaresizlik” denir. Yaşanılan olumsuz deneyimler sonucu gelişen istemsiz kasılmalar, kızlık zarı çıkarılsa bile geçmemektedir çünkü beyin yoğun bir şekilde ağrı/acı olacak beklentisi geliştirmiştir. Bu nedenle yapılan bu operasyonlar tedavinin kendisi değil, alt yapısını oluşturan destekleyici ve bir o kadar da önemli yöntemlerdir.

Haberin Devamı

Kızlık zarının yapısını değerlendirmek ve vajinismusa olan etkisini anlayabilmek için jinekolojik değerlendirme yapılmalıdır. Bu değerlendirmenin ardından cerrahi müdahale gerektiği noktada oldukça kısa süren ve genellikle genel anestezi altında uygulanan operasyonlara başvurulur. Bu operasyonun ardından bölgede tam bir iyileşme sağlandıktan sonra da bilişsel davranışsal cinsel terapilerle vajinismus semptomları tamamen ve kalıcı olarak tedavi edilebilir.

Op. Dr. Tamer Gültekin
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

http://www.drtamergultekin.com/

https://www.instagram.com/drtamergultekin/?hl=tr