Ateş; normalin üstünde ölçülen vücut ısısıdır. Çocuklarda sıklıkla görülen, anne babaları telaşlandıran, vücudun hastalıklara karşı verdiği cevaplardan birisidir.
Çocuklarda ateşin en sık nedeni virüs veya bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı, bademcik iltihapları, geniz eti enfeksiyonları, orta kulak iltihapları, grip gibi enfeksiyonlar ateşin sık görülen nedenleridir. İshal, idrar yolu enfeksiyonu, nadiren zatürre, menenjit, tüberküloz gibi ciddi enfeksiyonlar da ateşin nedeni olarak saptanabilir.
Ateş bazen de ciddi durumları düşündürmeyebilir. Özellikle dokuz ay-bir yaş civarındaki çocuklarda diş çıkarmaya bağlı olarak yüksek ateş görülebilir. Çocukların fazlaca kalın giydirilmesi bir başka ateş sebebidir. Aşı yapıldıktan sonra da çocuklarda ateş görülebilir ve bu durumlar yanlışlıkla hastalık tablosuymuş gibi değerlendirilebilir.
Ateş kulak, dilaltı, popo ve koltuk altından kolaylıkla ölçülebilen bir değerdir. Kulak dereceleri saniyeler içinde güvenilir ölçümler yapabilmektedir. Ancak ucunun bebeğinizin kulak kanalına iyi oturduğundan emin olmanız gerekmektedir. Evimizde mutlaka rahat kullanabileceğimiz bir derecemizin olması hem kendimiz hem de özellikle çocuklarımızın sağlığı açısından önemlidir.
Peki, hangi değerleri yüksek ateş olarak kabul etmeliyiz? Makattan yapılan ölçümlerde 38 derecenin üzeri, ağızdan 37,5, koltuk altından 37,2, kulaktan 38 derecenin üstündeki değerler ateş olarak kabul edilmelidir.
Yüksek ateşin çocuklarda en korkulan yanı havaleye sebep olmasıdır. Ateşli havale, 6 ay- 5 yaş arası ateşe hassas çocuklarda, ateşin ani yükselmesiyle görülen bir havale ( nöbet ) türüdür. İlk ateşli havale mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe neden olan etken saptanıp buna uygun tedavi başlanmalıdır.
Çocuğumuzda yüksek ateş tespit ettiğimizde panik yapmadan neler yapabileceğimizi bilmemiz sorunun çözümünü kolaylaştırmaktadır. Bunun için;
- Çocuğunuzun üstünü açın:
Çocuğunuzun ateşi çıkarken titremesi son derece normaldir. Üşüttüğü için ateşi çıktı diye üzerini örtmeyin. Kalın giysiler vücut sıcaklığını dışarı geçirmeyerek çocuğunuzun ateşinin daha da yükselmesine neden olur. Eğer çocuğunuz titriyorsa, onu bir çarşaf veya ince bir havluya sarın.
- Ilık duş:
Üzerini açmanıza rağmen çocuğunuzun ateşi 39ºC’nin üzerine çıkıyorsa hemen doktorunuzu arayın. Bu arada ısıyı hızla düşürmenin yolu da ılık duşa sokmak veya ılık, ıslak havlu ile kompres yapmaktadır.
- İlaç tedavisi:
Parasetamol, aspirin içermeyen ağrı kesicilerde bulunan aktif maddedir. Çocukluk döneminde tercih edilen ateş düşürücüler bu maddeyi içermektedir. Çocuklarda hiçbir zaman aspirin ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır.
Hangi durumlarda çocuğunuzu doktora götürmeniz gerekir?
* Çocuğunuzun ateşi 40 derece ve yukarıda ise
* Çocuğunuz çok hasta veya açıklayamadığınız hastalık belirtileri taşıyorsa
* Çocuğunuz bir şey içmek istemiyor, durmadan ağlıyor veya çok halsiz görünüyorsa
* Çocuğunuz ateşli havale geçiriyorsa
Ateş aileleri ürkütse de biz hekimler bunun vücudun bir cevap mekanizması olduğunu biliriz ve ateşten korkmayız. Yüksek ateş saptadığınızda panik yapmadan yukarıdaki anlattıklarımızı uygulamanız genellikle yeterli olacaktır. Sonuç alamadığınız durumlarda ise zaman kaybetmeden bizlere başvurabilirisiniz…
Bebeğinize özel ateş ölçer ürünleri için tıklayınız!!!