Kadınlarda saç kaybı nedenleri arasında genetik, stres, kronik hastalıklar, COVİD gibi akut enfeksiyonlar, ilaçlar, yanlış saç şekillendirme ürünleri, saçları sık yıkama ve yanlış tarama teknikleri sayılabilir. Günlük hayatta kadınların sıklıkla uyguladığı saç düzleştirici, fon gibi saça zarar veren işlemlerden uzak durmalı ve saç telleri yıpratılmamalı.
Kadınlarda görülen genetik tip dökülmelerde her ne kadar Amerika ilaç ve besin dairesi (FDA) tarafından sadece minoxidil (%2), etkili olarak kabul edilse de antiandrojen ilaçlar, doğum kontrol hapları ve dihidrotestesteron (DHT) blokeri tabletleri bu sıkıntıyı aşmak için kullanılmakta. Kadında minoxil kullanımı sonucunda saç dökülmesi yaklaşık %60 durabiliyor ve %5 kadarında saçlarda daha iyi hale gelebiliyor. Az görülen yan etkileri arasında kaşıntı, vücutta kıllanma (%8 oranında görülebilir), uygulama bölgesinde kızarıklık ve kepek oluşumu sayılabilir.
Spironolakton, bir diüretik yani vücuttaki fazla suyu böbreklerden dışarı atan bir hipertansiyon ilacı ve saç dökülmelerinde antiandrojenik etkisi nedeniyle kullanılmakta. Etki mekanizması: Kadındaki fazla olan erkeklik hormonlarına karşı (özellikle polikistik over sendromunda) saç köklerindeki androjen reseptörlere binerek saçlardaki incelmeyi önler, durdurur.
Spironolakton antiandrojenik etkileri nedeniyle erkek fetüste genital anomali yapabilir ve bu yüzden HAMİLE KADINLARDA KESİNLİKLE KULLANILMAMALI.
Menapoz sonrası kadınlarda yüksek dozlarda dihidrotestesteron (DHT) blokeri kullanıldığında saç kalınlığı ve yoğunluğunda artış rapor edilmiştir. Yine de kadınlarda kullanımı sırasında, özellikle ailede meme kanseri hikayesi olanlarda dikkat etmek ve yıllık mamografilerle takip gerekli. Bu ilaç kullanımı sırasında kan bağışı yapılmamalı ve HAMİLELİK ŞÜPHESİNDE HEMEN TERK EDİLMELİDİR.
Son yıllarda saç dökğlmesini engellmek için kadınarda kullanılmaya başlayan diğer bir antiandrojen ilaç da bicalutamide.Ayrıca topikal kullanımlı antiandrojen ve oral yolla kullanılan minoxidil formları da piyasada bulunmakta.
Saçlı deride oluşan yağlanma ve kepeklenme, genetik tipte saç dökülmelerini alevlendirir ve saç kaybı için iyi bir zemin hazırlar. %2’lik ketokonazol içeren şampuanlarla seboreik dermatit tedavisi yapıldığında, saçlardaki incelmede azalma tespit edilmiş. Saç çıkarıcı ve iyileştirici etkisindeki mekanizma tam bilinmiyor ama saç dökülmelerinde medikal tedaviye eklenebilecek bir destek ürün olarak kullanılabilir.
Ayrıca kadınlarda gerek genetik gerekse diğer sebeplere bağlı saç kayıplarında ve özellikle telogen efflivium tipi saç kaybında trombositten zengin plazma tedavisi (PRP) ve kök hücre tedavileri iyi sonuç verebilmekte.
Kadınlarda saç dökülmesi tedavisi uzun ince bir yol ve mutlaka doktorunuz tarafından yakın takip gerektiren bir medikal problem.