Vajinismus tedavisinde yeni uygulamalardan haberdar mısınız?
Vajinismus, ağrı nedeniyle ilişkiye giremem sorunudur. Yeni yayınlanan DSM V sınıflamasına göre vajinismus genitopelvik ağrı/ ilişkiye girilememe bozukuluğudur. DSM ye göre bu duygusal sebeple olabildiği gibi sebep sadece ağrı kaynaklı da olabilir.
Vajinismus teriminin tıp literatüründe ilk kullanımı 1862'dir. 1862’ den bugüne kadar biz hekimler, vajinismus şikayeti olan kadınların, baskıcı bir ailede büyüdüğü veya taciz, tecavüze uğradıkları için ilişkiden kaçındıklarını düşünüyorduk. İlginç olan ise, baskı veya taciz gören kadınlarda vajinismus gelişebileceği gibi vajinismus şikayeti olan kadınların büyük bir kısmının ne baskıcı bir aile ne de taciz hikayesi var. Dahası vajinismus şikayeti olan kadınlar, ilişkiye girmeyi çok istediklerini, hatta kendilerinin ilişkiyi başlattıklarını ama tam o noktaya geldiklerinde korkunç bir ağrı hissettiklerini söylemektedir.
Vajinismus olan kadınlar, vajina girişinde bir duvarın olduğunu ve ilişki sırasında, tampon, parmak veya dilatatör ilerletilmesi durumunda burada korkunç bir ağrı olduğunu söylüyorlar. Hatta bazı kadınlar bu duvarın kızlık zarı olduğunu düşündüğü için kızlık zarının ameliyat ile alınması uygulamasını yaptırabiliyor. Maalesef kızlık zarının ameliyatla alınması ilişkiye girmelerini sağlamıyor.
Biliyoruz ki vajina girişini kapattığını söyledikleri ağrı yapan bu duvar, vajina giriş kısmındaki kaslarının kasılması ile oluşuyor. Yani aslında duvar, vajen girişindeki kasların ta kendisi. Kadın ilişkiye gireceği zaman bu kaslar istemsiz olarak kasılıyor ve neredeyse vajinal girişi kapatır hale geliyor. Bu kasılma sırasında yapılan parmak/dilatatör veya eşinin itme hareketi ise kadında korkunç bir ağrı oluşturuyor.
Vajinismusu olan kadınların ağrıları gün geçtikçe azalması yerine git gide artmaktadır ve zaman içinde çift ilişki denemelerini bırakır ve umutsuzluğa kapılır. Zamanla bu kadınlarda depresyon ve anksiyete bozukuluğu gelişir.
Zamanla vajinimus şikayeti olan kadının eşinde de karısına zarar verdiği hissi, yetersizlik, yanlış yapma gibi kaygılar gelişiyor.
Artık vajinismus hastalığında tedavi seçenekleri çeşitleniyor
Hekimlerin, ilişkide oluşan ağrının pelvik taban kaslarına bağlı olduğunu anlamasından sonra, tedavi uyguladıkları tedavi yöntemleri tamamen değişti. Artık kadına sadece psikolojik tedavi yapmak yerine, ilişkilerinde soruna neden olan kasları gevşetme eğitimleri veriyor veya kası gevşetecek işlemleri uyguluyoruz.
Fizyoterapi şeklinde yapılan tedavi seçeceğinde kadının istemsiz olarak sıktığı kasları anlaması ve zamanla onları kontrol eder hale gelmesi hedeflenmektedir. Bunun için 3-6 aylık tedavil döneminde, dilatatör egzersizleri ve kendi bedenini tanıma görüşmeleri yapılmaktadır.
En yeni tedavi ise pelvik taban kasına uygulanan nörotoksin tedavisidir
Pelvik taban kaslarını kontrol etmeyi denemiş ama başaramamış kadınlara veya daha kısa sürede tedavi isteyen kadınlara bu uygulama ile yeni tedavi seçeceği sunulmaktadır. Vajinismus tedavisinde amaç, vajina giriş etrafındaki kasın gevşemesi olduğu için pelvik taban kaslarını gevşetebilecek bir nörotoksin olan botulinum toksin uygulaması yapılmaktadır. Tek seans uygulama olarak yapılan botulinum toksin tedavisinden sonra, 15 gün içinde ilişkinin oluşmasını engelleyen, duvar oluşturan kaslarda gevşeme olur ve kadın istese dahi bu kasları kasamaz.
Botulinum toksinin vücuda zararı yok
Kullanılan bu ilaç ne yumurtalıklara ne de rahime zarar vermemektedir. Doğru noktalara uygulama yapıldığında herhangi bir şekilde gaz veya idrar kaçırmayada neden olmamaktadır. Hamileliğe veya doğuma ise herhangi bir etkisi yoktur. Uygulama sonrası kadının ilişkide zevk almasını engellemez ve orgazm sorununa neden olmaz.
Botulinum toksinin etkisi 4 ay sürmektedir
4 ay sonra toksin vücuttan atıldığı için etkisi ortadan kalkar. Artık rahatlıkla ilişkiye giren kadının bu süre sonunda tekrar hasta olması ise söz konusu değildir. Vajinismustan tamamen iyileşmiştir.
Kimler hangi tedaviyi seçmeli?
Dilatatör ile egzersiz yaparak kas gevşemesi çalışmalarının ve botulinum toksin ile kasların gevşemesi tedavisinin hedefi aynıdır. Seçim kadının kendi isteğine bağlıdır.
Ama şunu söylemek isterim ki psikoterapi ve egzersizden sonra başarısız olan kadın, botulinum toksin uygulaması ile kaslarınızda gevşeme sağlayabilir ve ilişkiye ağrısız bir şekilde girebilir.