Melasma ciltte kahverengi yamalar şeklinde lekeler olmasıdır. Bu lekeler genellikle yüzde bulunur. Hamile kadınlarda sık görülür ama hamile olmasa da gelişebilir. Erkeklerde de bu tür lekeler daha az olsa da oluşabilir. Hastalığın aslı ciltteki kahverengi lekelerdir. Ama bazen açık kahve renkli, koyu kahve renkli, gri veya mavimsi de olabilir. Cilt tonu koyu olan kişiler ve cildi yağlı olan kişiler melasmaya daha yatkındır. En çok yanak, alın, üst dudak, burun ve çenede görülür. Boyunda da oluşabilir.
Tanı konması için herhangi bir teste gerek yoktur. Sadece muayene ile tanı konur. Renk açıcı kremler önerilir. Bu kremler 2-3 ayda etki etmezse daha farklı kremlere geçilebilir.
Yüzünüzde melasma varsa ve daha da artmaması için mutlaka UVA ve UVB koruyuculu güneş kremi kullanın. Güneş kreminizi her iki saatte bir tekrarlamalısınız. Yüzünüzü güneşten tam olarak koruyacak geniş bir şapka kullanmalısınız.
Eğer krem tedavisi ile melasma geçmezse kimyasal peeling uygulaması ile derinin renk koyuluğu olan bölgesinin soyularak alttan temiz deri gelmesi sağlanır. Herhangi bir kimyasal peeling öncesi mutlaka cildinizin 6 hafta canlandırılması ve hazırlanması gereklidir. Aksi taktirde daha koyu lekeler oluşabilir.
Gebelikte oluşan melasma ise genellikle 1 sene içinde kendiliğinden geçer. Kalıcı lekeler olduğunda yoğun tedavi ile geçebilir. Hormonal değişiklikler mesela doğum kontrol hapı kullanımı da melasmaya neden olabilir.