Estetik görünümün, günümüz sosyal yaşam koşullarında yükselen bir trendle büyük ilgi topladığını gözlemliyoruz. Görselliğin ön planda olduğu son yıllarda, özellikle dış görünümün bireylerin kendini en doğru biçimde ifade etmesi noktasında oldukça önem kazanıyor. Özellikle de özgüven sağlama açısından bakıldığında, önemli ölçüde bireyin üzerinde olumlu etki yarattığı yadsınamaz bir gerçeklik olduğu kabul görüyor.
Dış görünüş dendiğinde özellikle ilk akla gelen, yüz güzelliği ve simetrisidir. İlk bakışta bir insanda öncelikli biçimde dikkat çeken noktaların başında burun gelir. Burun, yüzün tam ortasında yer alarak yüze karakter katar. Bu sebeple burnun görünümü ve estetiği, kişinin yüz hatlarının belirgin biçimde ortaya çıkarılmasında büyük önem taşır.
Burun Estetiği Nedir? Neden Yapılır?
Burnun yeniden biçimlendirildiği operasyon “rinoplasti” olarak adlandırılır. Rinoplasti operasyonu ile deformasyonu bulunan ya da beğenilmeyen burun yeniden şekillendirilip, biçimlendirilir. Burun küçültülüp büyültülebilir, üst dudağa göre açısı değiştirilerek uç kısmı biçimlendirilebilir, girinti ve çıkıntıları düzeltilir. Rinoplasti operasyonları; bireylere hem estetik görünüm kazandırmak, hem de “deviasyon” adı verilen burun içi şekil bozukluklarına bağlı nefes problemlerini ortadan kaldırarak, yaşam kalitesini arttırmak olarak iki ayrı amaçla gerçekleştirilirler. Her iki operasyonla hem burun içi, hem de burun dışında biçimlendirme ile estetik görünüm ve yaşam konforu sağlanır.
Burun Estetiği Öncesi Planlaması
Hastanın yaşamını etkileyecek düzeyde önemli olan rinoplasti ameliyatı önemli bir dokunuş gerektirir. Bu nedenle burun estetiği operasyonu, kişiye özel planlama ile gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde yapılan bu planlama sayesinde hastanın ameliyat sonrası görüntüsü hakkında görsel bilgi paylaşımı yapılarak beğenisi ve onayı alınır. Rinoplasti ameliyatlarında doğallığın ön planda olmasına ve hastanın nefes alma açısından yaşam kalitesinin arttırılmasına dikkat gösterilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Yöntemleri
Rinoplasti ameliyatları için çeşitli farklı ameliyat teknikleri bulunmasına rağmen, günümüzde yaygın olarak açık ve kapalı burun estetiği ameliyat yöntemleri tercih ediliyor. Yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarının hekim ve hasta ile beraber değerlendirilmesi sonrasında genellikle hekimin, hastaya hangi teknikle operasyon yapacağına karar veriliyor.
Açık ve Kapalı Burun Estetiği Ameliyat Yöntemleri
Açık rinoplasti ameliyatları genellikle hastalara önerilen yöntem olmakla birlikte kapalı rinoplasti yöntemi de hastalar tarafından tercih edilebilir. Kapalı burun estetiği ameliyatlarında herhangi bir kesi işleminin olmaması hastalarca daha ilgi çekici görünse de, hekimin açık burun ameliyatlarında burun anatomisine hâkim olması açısından özellikle estetik ve deviasyon odaklı operasyonlarda daha etkili, risksiz ve kalıcı sonuçlar elde edilir.
Açık burun estetiği operasyonunda iki burun deliği ortasında “kolumella”adı verilen burun duvarı açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Kapalı burun estetiğinde ise bu kesi işlemi yapılmadığından daha hızlı operasyon tamamlanır.
Burun Estetiği Ameliyatları Ne Kadar Sürer?
Gerçekleştirilen operasyon revizyon (yeniden düzeltme) operasyonu değilse, açık burun estetiği ameliyatı ortalama 2 saat gibi bir süreçte tamamlanır. Revizyon ameliyatları daha kapsamlı ve uzun sürede tamamlanır. Kapalı burun estetiği operasyonları ise bu süreden biraz daha kısa zamanda tamamlanır.
Burun Estetiği Ameliyatında Ne Tür Anestezi Yöntemi Kullanılır?
Açık ya da kapalı burun estetiği ameliyatlarında genel anestezi uygulanarak, hastanın konforlu biçimde burun estetiği operasyonu gerçekleştirilir. Genel anestezi yöntemi sayesinde detaylı biçimde cerrahi işlemler tamamlanır.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Gerçekleştirilen operasyon sonrasını takip eden 7 gün boyunca hastanın dinlenmesi kesinlikle gereklidir. Özellikle ilk hafta burnun darbe almadan korunması açısından büyük önem taşıyan bir süreçtir. Bir hafta sonunda hasta işine ve sosyal hayatına geri dönebilir.
- Özellikle yatarken burnun üzerine yatmamaya kesinlikle dikkat edilmesi şarttır.
- Kişisel temizlik için duş yapmak elbette önemlidir. Ancak, banyo yaparken kullanılan suyun baş bölgesine gelmemesine çok büyük özen gösterilmelidir. Saçlar bedenden ayrı olarak ve geriye doğru yüze su gelmeyecek biçimde yıkanmalıdır.
- Dişler fırçalanırken, baskı yapmadan dikkatli ve hafif hareketlerle temizliğin yapılmasına dikkat edilmelidir.
- Başı öne eğmemeye, ağır nesneler kaldırmamaya, eğilmemeye kesinlikle dikkat edilmesi gerekir.
- Burun içi yaraların iyileşmesi sürecinde ilk 7 gün boyunca sigara kullanılmamasına azami dikkat gösterilmesi şarttır.
- Ameliyat sonrasında geçen 1, 1,5 aylık süreçte optik gözlük dâhil, güneş gözlüğü kullanılmaması ve güneşe çıkılmamasına dikkat gösterilmelidir.