Her Bel Fıtığında Ameliyat Gerekir mi?

Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez. Bel fıtıklarının çok azı ameliyat gerektirir. Ancak ameliyat edilmesi gerekiyorsa da bir an önce bu operasyonun gerçekleşmesi lazım.

Çünkü olası gecikmeler çok ciddi sağlık problemlerine yol açar. Burada fıtık sayısı önemli değil. Önemli olan hayat kalitesine etkilerinin ne olduğudur.

MR inceleme ve muayeneler ile hasta bir bütün olarak değerlendirilir. Patlamış fıtık ya da bu fıtığa bağlı yürümede güçsüzlük veya kas gücü zafiyeti, refleks kaybı, his gücü kaybı gibi problemler ile birlikte üstüne sosyal hayatı da kalitesiz yaşıyorsa işte tam bu noktada bel fıtığı mikrocerrahi ile tedavi edilmeli.

Haberin Devamı

Rahatsızlığın Evreleri

Bel fıtığının çeşitli evreleri bulunur. Bu evreler hastada meydana gelen belirtiler ile anlaşılabilir. Fıtığın durumuna göre ise tedavi yöntemleri çeşitlenir. Fıtıklaşmanın görüldüğü diskte yaşanan elastikiyet kaybı yaşanan belirtilerin ayırt edilmesini kolaylaşır.

Fıtık başlangıcında henüz omur ya da sinir üzerinde herhangi bir baskı uygulamadığı durumlarda genel olarak bel ağrısı görülebilir. Ancak fıtık omurga elemanları üzerinde baskı yapmaya başladığında bu ağrının artması ve vücudun alt bölgesine doğru yayılması kaçınılmaz olur.

Bu noktada tek ya da her iki bacakta da ağrı, uyuşma ya da karıncalanma gibi şikayetler ortada çıkar. Fıtığın ilerlediği ve baskıyı arttığı durumlarda ise bacaklarda his kaybı, tuvaleti tutamama, dik yürümekte zorlanma ya da aksayarak yürüme gibi durumlar görülür.

Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığının başlangıç aşamasında günlük hayatta yapılacak ufak değişiklikler şikayetlerin azalmasına ve fıtığın ilerlemesinin durmasını sağlar.

Henüz başlangıç aşamasında hastanın istirahat etmesi, ani ve ters hareket yapmaması ve sırt kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapması tavsiye edilir. Bazı durumlarda yaşanan ağrılar, ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınır.

Fıtıklaşmanın ilerlediği durumlarda ise fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Bu uygulamalar da hastanın yaşam kalitesini yükseltmeye ve hastalığın ilerlemesini engellemeye yönelik işlemlerdir. Ancak his kayıplarının meydana geldiği ya da hastanın tuvaletini tutamadığı durumlarda ise ameliyat seçeneği kaçınılmaz hale gelir.

Haberin Devamı

Op. Dr. Çağatay Kemerli

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı

www.cagataykemerli.com

Instagram:@op.dr.cagataykemerli

Facebook:@OpDrCagatayKemerli

YouTube - OP. DR. Çağatay Kemerli