Topuklu Ayakkabı Zararlı mıdır?
Birçoğumuzun kullandığı ayakkabıların tekrar eden ayak, diz, kalça ve bel ağrılarımızın nedeni olabileceğini düşündünüz mü? Kullandığımız ayakkabıların burun kısmı dar, basık ve topuğu da yüksek ise, dışarıdan daha estetik görünse ve modaya uygun olsa da ne yazık ki vücut mekaniğimize zarar veriyor olabilir. Özellikle kadınların vazgeçilmez aksesuarlarından birisi olan topuklu ayakkabılar estetik görüntüsünün yanında birçok probleme neden olabilmektedir. Peki yüksek topuklu ayakkabıların sebep olduğu problemler nelerdir?
Ayak ve ayak bileği problemleri
12 cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı giyen kişilerle yapılan bir çalışmada 1 saat sonunda ayak altında ölçülen basıncın %34 oranında arttığı tespit edilmiştir. Ayak tabanındaki basınç artışına bağlı olarak da ayakta bazı deformiteler meydana gelebilmektedir. Topuklu ayakkabı giyen kişilerde sıklıkla ‘’halluks valgus’’ adı verilen ağrılı bir ayak baş parmağı deformitesi görülmektedir. Bu deformitede tipik olarak baş parmağın kökü içe doğru eğrilerek iç tarafta bir çıkıntı oluşturur, baş parmak uç kısmı ise dışa doğru döner. Sık görülen bir diğer deformite de ayakların ayakkabı ucuna itilmesine bağlı olarak ayak parmaklarının orta eklemden itibaren büküldüğü ‘’çekiç parmak’’ deformitesidir. Yüksek topuklu ayakkabı giyen kişilerde ayrıca ayak bileği yaralanmalarının normal topuk yüksekliğinde ayakkabı giyenlere kıyasla yaklaşık olarak %39 oranında daha fazla görüldüğü bulunmuştur.
Diz problemleri
Yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde vücudun ağırılık mekezinin öne doğru gelmesine bağlı olarak diz eklemine binen yük miktarı artar. Bu durum ön diz ağrısına, diz ekleminde aşınma problemlerinin oluşumuna ve artışına neden olmaktadır. Yapılan bir çalışmada yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde dizin iç kısmında ortalama %23 oranında daha fazla zorlanma olduğu tespit edilmiştir.
Bel problemleri
Yapılan çalışmalarda yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde vücudun ağırlık merkezinin öne doğru kaymasına bağlı olarak beldeki lordozun (kavisin) aşırı arttığı ve durumun omurlar arasındaki eklemlerde aşınma meydana getirdiği görülmüştür. Beldeki lordoz arttığında aynı zamanda belin arka kısmındaki kaslarda aşırı gerginlik ve ağrı meydana gelmektedir.
İdeal topuk boyu nedir?
Bu konu ile ilgili olarak yapılan farklı çalışmalar ve görüşler bulunsa da genel olarak ideal topuk boyunun 1.5 cm ile 3 cm arasında olması gerektiği en kabul gören bilimsel veridir. Ayrıca bazı kaynaklarda bu oran 4-5 cm’ e kadar çıkabilmektedir. Bu verilerin sonucu olarak giyilen ayakkabının topuk yüksekliğinin 1.5 cm’den az ve 5 cm’den fazla olmaması gerektiğini söyleyebiliriz.