08.09.2021 - 12:16 | Son Güncellenme:
Ödem, vücutta damarlardan dokulara doğru sızan aşırı sıvının birikmesi sonucunda oluşan şişliktir. Ödem, vücudun herhangi bir bölümünü etkilese de kollar, eller, ayak bilekleri, ayaklar ve bacaklarda daha fazla ortaya çıkar.
Ödem Nasıl Atılır?
Ödem, vücudun pek çok bölümünü önemli ölçüde engelleyebilir. Ödem, bazen ciddi hastalıkların ön belirtisi olabileceği gibi kimi zaman da hareketsiz yaşam, uzun süre ayakta kalmak ya da tam tersi uzun süre masa başında oturmak gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir.
Ödem idrar yolu ile vücutta atılabilir. Ödem atmayı hızlandırmak için ödem söktürücü ilaçları ya da ödem attırıcı bitkisel çayları kullanabilirsiniz. Eğer ödemin altında yatan böbrek hastalığı, kalp gibi bir rahatsızlığa bağlıysa, doktor kontrolünde ve uygun dozda ödem söktürücü ilaçların (diüretikler) kullanılması gerekebilir.
Ayak Bileğinde Ödem Neden Olur?
Ayak bileğinde ödem, vücuttaki kan damarlarının sıvı sızdırması sonucunda oluşur. Sızan sıvılar ise damar çevresinde bulunan dokularda birikir ve ayaklarda şişmeye neden olabilir. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıkları nedeni ile ortaya çıkan ödem, vücuttaki bulunan fazla sıvıyı tutan tuzun atılamaması nedeni ile oluşur. Hafif ödem şunlardan kaynaklanabilir;
Ödem Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif ödem genellikle hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Etkilenen uzvun kalp seviyesinden yukarıda tutularak ödemin vücuttan atılma süreci hızlandırabilirsiniz. Vücutta daha şiddetli bir ödem olduğunda ise, idrar yolu ile vücutta biriken aşırı sıvıyı dışarı atmasını sağlar. Kullanılacak ilaçların yan etkileri olabileceğini düşünerek bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmanız gerekir.