21.03.2022 - 16:06 | Son Güncellenme:
Halk arasında 'serçe otu' olarak anılan kuşkonmaz son zamanlarda en sık tercih edilen besinlerden oldu. Öyle ki dünya mutfağında oldukça sık tüketilen bir besinken, Türkiye’de son dönemlerde popülerleşmeye başladı. Mart ayının başlarında tezgahlarda yerini almaya başlayan kuşkonmazın faydalarını Diyetisyen Hülya Çağatay anlattı:
1- Kilo kaybını destekliyor
Kuşkonmaz kalori açısından düşüktür. Ayrıca yaklaşık yüzde 94’ü sudur. Araştırmalar, düşük kalorili ve su açısından zengin besinler tüketmenin kilo kaybını desteklediğini gösteriyor. Lif içeriği fazla ve kalorisi düşük olduğundan diyet yapanların listelerine eklemesi gereken bir besindir.
2- Ödem attırıyor
Kuşkonmaz içinde bulunan asparagin vücutta biriken fazla su ve tuzu atmak için etkilidir. Aynı zamanda idrar yollarını da temizler.
3- Vitamin açısından çok zengin
K,A,C vitaminleri ve folat deposu olan kuşkonmaz aynı zamanda potasyum, demir ve folat gibi mineraller açısından da zengindir. İçeriğinden dolayı antioksidan bir besin olarak bilinir.
4- Kanserden koruyor
Antioksidan içeriği olan besinler kansere karşı koruyucudur. Antioksidanlar hücrelerin, serbest radikaller ve oksidatif stresin zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olan bileşiklerdir. Oksidatif stresin zararlı etkilerine yaşlanma, kronik iltihap ve kanser örnek verilebilir. Kuşkonmaz yüksek antioksidan içeriğiyle kanserden koruyucu etki gösteriyor.
5- Folik asit deposu
İçeriğinde folik asit bulunduran kuşkonmaz hamileler için öneriliyor. Hamile kalmayı planlayanlar için de folat tüketimini artırmak gerektiğinden bu durumda da kullanılabilir. Ayrıca süt yapımını desteklediği düşünüldüğü için emziren anneler de beslenmelerine kuşkonmazı dahil edebilir.
6- Kabızlığa karşı birebir
Kuşkonmaz lifli içeriği sayesinde kuşkonmaz kabızlık durumlarında önerilir. Ayrıca bağırsakta yararlı olan bakterileri besler. Lifli besinler bağırsakların çalışmasına yardımcı olur ve bu sayede kabızlığın geçirilmesinde kolaylık sağlar.
7- Kan şekerini dengede tutuyor
Diyabetliler glisemik indeksi düşük olan besinleri tüketmeli. Kuşkonmazın glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini düzeyini kontrolde tutmaya yardımcı olabilir.
GUT HASTASIYSANIZ DİKKAT!
Kuşkonmaz içinde pürin barındıran bir besindir ve bu nedenle gut hastalığını kötü yönde etkiler. Tüketiminde dikkatli olunmalı.