Genel SağlıkObeziteyi yok eden tedavi! Artık yemeksiz de mutlu olmak mümkün

Obeziteyi yok eden tedavi! Artık yemeksiz de mutlu olmak mümkün

30.07.2023 - 13:28 | Son Güncellenme:

Obezite son yıllarda giderek artan ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Vücutta aşırı yağ depolanması olarak tanımlanan obezite; fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz etkilere neden olabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan, obezite tedavisinde psikolojik desteğin önemi ile ilgili açıklamalar yaptı.

Obeziteyi yok eden tedavi Artık yemeksiz de mutlu olmak mümkün

Obezite ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen önemli sağlık sorunlarından biri. Obeziteyi vücutta aşırı yağ depolanması olarak tanımlayabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu sınıflandırmaya göre beden kitle indeksi 30'un üzerinde olan kişiler obez olarak değerlendiriliyor. Obezite kişilerin yaşamında fiziksel, sosyal ve psikolojik anlamda olumsuz etkilere neden olabiliyor. Günümüzde obezitenin görülme sıklığının giderek arttığı söylenebilir. Yaşanan yaygınlaşma da obezitenin nedenlerine ve tedavisine yönelik önemi artırıyor. 

Haberin Devamı

Obeziteyi yok eden tedavi Artık yemeksiz de mutlu olmak mümkün

DÖRT FAKTÖRLÜ TEDAVİ GEREKİYOR

Hastaların tedavi yöntemi olarak çoğunlukla cerrahi operasyonu düşündüklerini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan, "Bunu spor ve diyetisyen desteği takip ediyor. Ancak tedavide işin psikolojik boyutu ise göz ardı edilebiliyor. Obezitenin nedenleri arasında çevresel, biyolojik, sosyolojik ve psikolojik faktörler yer alıyor. Dolayısıyla buradan baktığımızda obezite tedavisinin etkili ve kalıcı bir çözüm sağlanabilmesi açısından multidisipliner yaklaşımın son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

'AŞIRI OLAN HER DAVRANIŞIN ALTINDA MUTLAKA BİR İHTİYAÇ VARDIR'

“Obez bireylerin çoğunlukla hayattan aldıkları en büyük zevk kaynağı yemektir” diyen Uzm. Kln. Psk. Leblebicioğlu Arslan, Yemek en doğal ihtiyacımız ve çoğumuz yemekten zevk alabiliriz. Bu durum son derece normal. Ancak buradaki zevk kişiyi işlevsel olmayan bir boyuta götürüyor. Yeme davranışındaki aşırılık hayattan alınabilecek diğer zevk kaynaklarına erişimi zorlaştırmaya başlar. Örneğin, kişinin sosyal hayatında meydana gelen düşüşler, duygusal bağların güçlü olduğu yakın ilişkilerden uzaklaştırarak yaşamının zevk verebilecek diğer yönlerinden de mahrum kalmasına neden olabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu durumun adete bir kısır döngü gibi yemekle kurulan ilişkiye yatırımı daha da artırdığını aktaran Uzm. Kln. Psk. Leblebicioğlu Arslan, "İster davranış yemek yemek olsun isterse başka bir şey, aşırı olan her davranışın altında mutlaka bir ihtiyaç vardır. Bastırılan bu ihtiyacın hatırlamama ya da duygusal kaçınmaya yönelik bir işlevi olabilir" bilgisini paylaştı.

 “Obezitenin yaygın tedavi yöntemlerinden biri olan obezite cerrahisi sonrasında kişilerde yemek ile kurulan ilişki aynı olsa da kişinin yeme tutumları istemsizce bambaşka bir hal alabilir. Örneğin, sağlıksız bir ilişkisi içerisinde olan birinin ilişkiyi bitirmiş olması kişinin zihninde de bitirebileceği anlamına gelmeyebilir. Zihin sürekli o ilişkiyle aşırı uğraş içerisindeyse kişi her ne kadar ayrı da olsa olumsuz düşünceleri günlük hayatındaki işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir.  Dolayısıyla aslında obezite de mesele sadece kişilerin aşırı yemek yeme davranışından ziyade neyi hangi ihtiyaçlarını bastırmaya ya da baş etmekte zorlandığı duygular varsa kaçınmaya yönelik olup olmadığını fark etmektir.” Uzm. Kln. Psk. Leblebicioğlu Arslan

Obeziteyi yok eden tedavi Artık yemeksiz de mutlu olmak mümkün

'OBEZİTE CERRAHİSİ ÖNCESİ VE SONRASI PSİKOLOJİK DESTEK ÇOK ÖNEMLİ'

"Bahsedilen farkındalık ve değişim psikoterapiyle mümkün" diyen Uzm. Kln. Psk. Leblebicioğlu Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Yemeği bir baş etme mekanizması olarak kullanan kişiler, cerrahi operasyon sonrasında da psikolojik anlamda zorlanabilirler. Bazen bastırılmaya çalışan duygular, ihtiyaçlar, dürtü ve anılar ameliyat sonrası tetiklenebilir. Bu durumda kişiler kendisini daha fazla mutsuz hissedebilir. Bu açıdan bakıldığında obezite cerrahisi öncesi ve sonrasında psikolojik destek alınması, kişilerin psikolojik iyi oluş halinin sağlanması ve ameliyat sonrası hayatının daha işlevsel bir hale gelmesi açısından son derece önemli olduğu söylenebilir."

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar