06.03.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:
Obezite durumunda kişilerin obezite cerrahisine gitmeleri için öncelikle vücut kitle indekslerinin ölçülmesi gerekir. Vücut kitle indeksi %35 üstü olan kişiler obezite cerrahisine yönlendirilmektedir. Obezite olan kişilerde bunun yanında uyku apnesi, tansiyon, diyabet gibi problemler de ortaya çıkabilmektedir.
Obezite Cerrahisi Nedir?
Çok fazla kilosu olan kişilerde damar hastalıkları ile uyku apnesi sebebiyle çeşitli kalp hastalıkları da ortaya çıkabilir. Bunun yanında kalp krizi geçirme olasılığı çok daha fazladır. Böyle bir durumda kişilerin obezite cerrahisine başvurmaları bunun yanında ortaya çıkan diğer hastalıkların da tedavilerine başlamaları gerekmektedir.
Kişiler bir anda obezite cerrahisine yönlendirilmez. Bunun için kişilerin öncelikle diyet ve egzersiz ile kilo vermeyi denemeleri ancak başarılı olamamaları gerekmektedir. Yani insanlar en son çare olarak obezite cerrahisine yönlendirilmektedir.
Obezite Ameliyatları Hangi Durumlarda Yapılır?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte obezite cerrahisinde kullanılan yöntemler de çeşitlilik göstermeye başlamıştır.
● Mini Gastrik By-Pass: Bu yöntemde öncelikle uzun mide poşu oluşturulmaktadır. Sonrasında ise başlangıçtan yaklaşık 2 metre uzaklıktaki ince bağırsağın mide poşuna bağlanması işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlem oldukça kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Bunun yanında hızlı bir şekilde etkisini göstererek kişilerin zayıflamasını sağlamaktadır. Tip 2 diyabet hastalığının geçmesine de yardımcı olur.
● Mide Balonu yöntemi obezite cerrahinde en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Bu uygulamada endoskopi yardımı ile midenin içine bir balon yerleştirilmesi yapılır. Bu balonun içi hava ya da sıvı ile doldurulmuş olabilmektedir. İşlem yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir.
● Tüp mide yöntemi Dünyada en çok kullanılan zayıflama yöntemlerinden biridir. Bu işlemde midenin yaklaşık %80'lik bir kısmı alınmaktadır. Mide tüp şekline gelmesi sebebi ile kişilerin yemek yemesi dolayısı ile kalori alımının ciddi bir şekilde azaltılması sağlanmaktadır. Tüp mide ameliyatı işlemi yaklaşık 1 ya da 2 saat sürmektedir. İşlem kapalı bir şekilde yapılmaktadır.
● Duodenal Switch işlemi ise metabolizmanın hızlı bir şekilde etkilenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu sebeple de kilo verme oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Bu ameliyatta kişilerin gıda alımının azaltılmasının yanında alınan gıdaların emilimlerinin azalması da sağlanmaktadır.
● Gastrik By-Pass yönteminde mide büyük mide ve küçük mide olarak iki kısma ayrılmaktadır. Sonrasında küçük mide kısmı ince bağırsağın başlangıcından itibaren bir kısmı atlanarak tekrar yerleştirme işlemi yapılmaktadır. Bu ameliyat da dünyada sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.