Hangi Baş Ağrıları Tehlikelidir?
Beyin önemli bir organımızdır. Tüm vücudu yönetir, kendisini yenileme özelliği neredeyse hiç yok gibidir. Beynimize bir şey olduğunda yaşamsal tehlike de vardır. O nedenle başımız ağrıdığında hepimiz korkabiliriz.
Toplumun % 90’ı yaşamının herhangi bir döneminde baş ağrısı çekmektedir. Baş ağrıları çoğunlukla geçicidir. Altta yatan ciddi sorun yoktur. Hatta en sık yaşanan ve bilinen migren, gerilim baş ağrısı, küme baş ağrısı gibi ağrılar beyin kaynaklı bile değildir. Deneyimli bir nörolog hastanın ağrısının özelliklerini dinlediğinde tanı koyabilir. Hastanın nörolojik muayenesinde problem olmaması da tanıyı destekler.
Baş Ağrısından Ne Zaman Korkmalıyız?
Tehlikeli baş ağrıları çok nadirdir. Her yaşta gelişebilir. Tehlikeli baş ağrısı yaşayan kişi doktora baş vurması gerekliliğini kendisi de fark eder. Tehlikeli baş ağrıları, geçmişinde migren, gerilim baş ağrısı sık yaşayanlarda bazen karışabilir. Her zaman yaşanan baş ağrısı olduğu düşünülebilir.
Tehlikeli baş ağrıları içinde en korkulanı ve hayatı tehlikesi olanı SAK (subaraknoid kanama) yani beyindeki atardamar bozukluklarının yırtılmasıdır. Ani, şiddetli beyinde bomba patlamış gibi bir ağrı olur. Genellikle eforla birlikte gelişir. Büyük oranda hastaneye ulaşamadan ölümcül olabilir. Yaşayanlarda yakın dönemde ikinci bir kanama ve hayati tehlike baş gösterebilir. Bu ağrılar nadir rastlansa da tanımak önemlidir.
Beyin enfeksiyonları, beyin sıvı akışındaki bozukluklar ve toplardamarlarda tıkanmalarda baş ağrısı yapar. Beyin tümörlerinin baş ağrısı ise genellikle çok şiddetli değildir. Ağrı geliştiğinde sürekli olur.
Tehlikeli baş ağrılarının bazı dikkat çekici özellikleri vardır. Bu tarz ağrı yaşandığında, bu durum mutlaka ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelmez. Yine de mutlaka değerlendirilmesi gerekli bir durum vardır.
- İlk defa yaşanan ya da şimdiye kadar yaşanmadığı kadar kötü baş ağrısı. “İlk ya da en kötü”
- Yeni ve farklı baş ağrısı
- Sıklığı ve şiddeti giderek artan baş ağrısı
- Başladığından itibaren şiddetli olmasa da hiç geçmeyen baş ağrısı
- Egzersizle birlikte ortaya çıkan baş ağrısı (spor, yokuş çıkmak benzeri efor, cinsel aktivite)
- Bilindik baş ağrısı türlerine benzemeyen baş ağrısı
- Tedaviye yanıt vermeyen baş ağrısı
- Yeni başlayan baş ağrısı; Özellikle yaşlı hastada başlamışsa, kanser gibi başka bir hastalığı varsa, son gün-ay-yıl içinde kafa travması geçirmişse
Mutlaka Doktora Başvurmak Gereklidir!..
http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/bas-agrisi/
http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/galeri/migren-bas-agrisi/bas-agrim-nedir/
http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/