Sürekli, yorgun ve ağrılı olduğunuzda size inanıyorlar mı?
Tahlil ve incelemeleriniz normal çıktığında, doktorunuz bile yaşadıklarınızın psikolojik olduğunu mu düşünüyor?
Fibromiyalji psikolojik bir hastalık mıdır?
Fibromiyalji yaygın vücut ağrıları, yorgunluk ve hormonal bozukluklar içeren bir hastalık olarak bilinir. Bu hastalar için özellikle psikosomatik diye bilinen psikolojik boyutunda hastalık içinde olduğu söylenir. Bazılarına göre neredeyse psikolojik zeminde gelişmiş bir hastalıktır. En iyi niyetlileri ise psikolojik boyutu da var olarak değerlendirir. Uzun yıllardır bu hastalığın psikolojik temelli olmadığını belirtirim. Bedenin net-work’ünün çökmesidir. Daha çok bio-elektriksel temelli bir hastalıktır.
Fibromiyalji kimlerde görülür?
Dünya nüfusunun yaklaşık %3-4 fibromiyaljilidir diyor istatistikler. Diğer yandan fibromiyalji hastalarının ancak 1/3’ünün tanı alabildiğini de söylüyor. O zaman sayı %10’ lara çıkıyor. Çevrenizde biraz sorgularsanız mutlaka bu dertten muzdarip birilerini bulursunuz. Hatta kendileri hastalıklarının adını bilmiyordur. Onlarda psikolojik mi acaba diye düşünmeye başlamıştır.
Fibromiyalji nedenleri (Gökmen Yaklaşımı)
Kişinin hipersensitif (hassas) yapısı. Bu durum hem kişilik hem de sinir sisteminin yapılanması olarak kendini gösterir.
Bağ dokusu bozucu alanı (tonsil bölgesi). Çocuklukta geçirilmiş olan ya da halen geçirilmekte olan boğaz enfeksiyonları oluşturur.
Beden balansındaki bozukluk. Ortodontik tedaviler, eksik dişler, dengesiz protezler yanı sıra en önemlisi diş sıkma neden olur.
Bağırsak florası bozukluğu sonucu oluşan vücut matriksindeki birikim.
Kadınlarda jinekolojik müdahalelerin (sezaryen, kürtaj, spiral) oluşturduğu bozucu alanlar.
Son olarak PTSD (Post travmatik stress bozukluğu) çoğunluğunda karşımıza çıkmaktadır. Yukarıdaki nedenlerin varlığında yaşanan psikolojik ağır bir olay hastalığı açığa çıkarmaktadır. Bu durum bardağı taşıran damla gibidir. Bir kere taştıktan sonar durdurmak zor olmaktadır.
Fibromiyaljili hastalarda depresyon var mıdır?
Her iki hastalıkta kişiler hayattan çekilir, genelde hep yatarlar denilebilir. Depresyon hastasının içinde yaşama isteği, bir şeyler yapmak derdi hiç yoktur. Fibromiyalji hastası ise içinden çok şey yapmak ister ama yapacak hali yoktur. Ayrıca tüm beden ağrıları vardır ve bu ağrılar biraz efor harcayınca artar.
Fibromiyalji hastasına depresyon ilaçları verildiğinde kullanmak istemez, kullansa bile etkisi pek olmaz. Depresyon hastasında bu ilaçlar daha etkili olur. Fibromiyalji hastası yaşadıklarının psikolojik olduğuna kendini bir türlü ikna edemez.
Fibromiyalji hakkında daha ayrıntılı bilgi için https://www.emelgokmen.com/fibromiyalji/ sayfasını okuyabilirsiniz.